Subvenții de 80 de milioane de euro pentru fermierii unui singur județ!

Săptămâna viitoare, începe efectuarea plăţilor în avans către cei aproximativ 26.000 fermieri din judeţ care au depus cererile de subvenţii, a informat şeful Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Harghita, Haschi Andras, transmite AGERPRES.

„Începând de luni, 17 octombrie, APIA intenţionează să plătească subvenţia fermierilor în avans. Asta înseamnă că, în momentul de faţă, noi am început să pregătim pentru plată un număr de aproximativ 26.000 de dosare. Este o muncă foarte grea, asta înseamnă că lucrăm, practic, zi şi noapte, pentru ca, luni dimineaţă, Trezoreria să aibă pe masă primele OP-uri ca să poată transfera banii fermierilor. Sigur că este o activitate care nu se rezolvă într-o zi, nu toţi fermierii îşi vor primi banii în prima zi, este o activitate de durată. Pe parcursul unei întregi luni, zilnic, o serie de fermieri vor beneficia de aceste plăţi”, a explicat Haschi Andras.

Plățile pe care APIA le va face începând cu săptămâna viitoare reprezintă un avans de circa 70 % din subvenţiile pe suprafaţă, precum și din subvențiile de agromediu şi zona montană.

Potrivit lui Haschi Andras, la sfârşitul acestui an, în Harghita vor intra din subvenţii între 70 şi 80 milioane de euro.

Șeful APIA Harghita a ținut să sublinieze că aceste plăţi în avans reprezintă un mare ajutor pentru fermieri, pentru că vor putea folosi banii în campania de toamnă care tocmai a început.

„Este un avantaj foarte mare. Trebuie ştiut că, teoretic, plăţile încep doar din 1 decembrie, dar având în vedere criza financiară şi tot felul de alte crize, de ani de zile, Uniunea Europeană ne permite să dăm un avans fermierilor, care, chiar şi dacă este cu câteva săptămâni înainte de plata finală este un ajutor foarte-foarte mare, având în vedere că sunt în plină desfăşurare lucrările de toamnă, care necesită investiţii destul de mari”, a mai spus Haschi Andras.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole