Subvenții de 7 MILIARDE de lei pentru fermierii români! Cum se împart banii de la MADR

Subvențiile pentru fermieri în anul 2024! Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2024, în valoare de 2% din PIB, care a primit și un aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlamentul României.

Potrivit șefului MADR, subvențiile prevăzute pentru fermierii români în anul 2024 se ridică la o valoare de 7 miliarde de lei. Printre programele și schemele de sprijin care se întorc în 2024 se numără următoarele:

 • Programele de susținere a crescătorilor de suine și de păsări pentru reproducție;
 • Ajutorul de minimis pentru cartoful de consum;
 • Ajutorul de minimis pentru strugurii de masă;
 • Ajutor de minimis pentru legume în spații protejate (Programul Tomata);
 • Programul de sprijin a producătorilor de usturoi;
 • Programul de susținere a raselor românești de porcine – Bazna și Mangalița;
 • Subvenționarea accizei la motorina utilizată în agricultură;
 • Ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul vegetal si zootehnic;
 • Finanțarea investițiilor în zona montană pentru colectarea și depozitarea laptelui, dezvoltarea stânelor, precum și pentru construirea centrelor de colectare- depozitare fructe de pădure, în baza contractelor încheiate până la 31.12.2022.

De asemenea, o parte considerabilă din bugetul MADR se va duce spre cofinanțarea proiectelor derulate din fonduri europene. ”Peste 12 miliarde de lei revin proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă aferente Planului Național Strategic 2023-2027, în vederea lansării sesiunilor de depunere a proiectelor în cursul anului 2024 și efectuării plăților, atât pentru campania finală 2023, cât și pentru cea aferentă anului 2024”, a precizat Florin Barbu.

Totodată, ministerul va lansa și câteva programe noi de sprijin financiar pentru producătorii agricoli, cu un plafon financiar de 1,8 mld euro:

 • Ajutor de stat pentru sectoarele creșterii vacilor de carne și a bivolițelor
 • Ajutor de stat pentru sectoarele creșterii porcilor și păsărilor
 • Ajutor de stat acordat cultivatorilor de cereale în campania de toamnă 2023 exprimat sub forma unui grant în suma de 100 euro/ha.

În bugetul MADR pentru anul 2024 vor fi incluse și fondurile necesare pentru derularea programului INVESTALIM și a programului de asigurare a independenței energetice a producătorilor agricoli și a OUAI.

De asemenea, 3 miliarde de lei sunt banii prevăzuți pentru continuarea investițiilor în Reabilitarea Infrastructurii Principale de Irigații, asigurării apei gratuite până la stațiile de punere sub presiune și pentru achitarea a 50% din costurile cu energia electrică utilizată de către OUAI.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole