Ce subvenții primesc crescătorii de animale de la APIA anul acesta

APIA, crescătorii de bovine

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) plătește anul acesta mai multe subvenții către crescătorii de animale. În cadrul Galei fermierilor români din Moldova, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, a prezentat pe scurt lista cu plățile pentru fermierii din sectorul zootehnic în 2021.

”Avem sprijinul cuplat în sectorul zootehnic, care anul acesta are un plafon de 185 milioane euro, pentru vaca de lapte, vaca de carne, bivolițe, ovine și caprine. Sigur, o sumă mai mică, de 27.000 euro, este destinată și celor care cresc viermi de mătase. Ajutorul național tranzitoriu în sectorul zootehnic anul acesta este de 49 milioane euro și merge pentru aceleași specii de animale. Pentru crescătorii de bovine am făcut o schemă pe care am notificat-o la Comisia Europeană, o schemă pentru compensarea pierderilor generate de pandemie, cu 225 milioane lei. Pentru cei care se ocupă de ameliorarea animalelor și care țin registrele genealogice și fac controlul oficial al producțiilor, avem un buget de 40 milioane lei”, a precizat Oros.

De asemenea, sectoarele de porcine și păsări beneficiază în continuare de plata în favoarea bunăstării animalelor, în valoare totală de 136 milioane euro.

”Pentru sectoarele de porcine și păsări, pentru că singura formă de subvenție este plata în favoarea bunăstării animalelor, avem alocate sume și în acest an: 60 milioane euro pentru crescătorii de porcine și 76 milioane euro pentru crescătorii de păsări. Aici numărul solicitanților este mult mai mic, pentru că ne referim la crescătorii mari, în ferme industriale. Din nefericire, pe lângă pesta porcină africană care a decimat efectivele de porci din fermele profesionale, de aproximativ o săptămână au fost înregistrate focare de gripă aviară. Sper ca colegii mei din ANSVSA să reușească să reducă impactul acestei epizootii și să combată această boală”, a mai subliniat ministrul agriculturii.

Potrivit lui Oros, va fi plătit în continuare ajutorul de minimis pentru rasele Bazna și Mangalița și vor fi efectuate și plățile către apicultori din Programul Național Apicol.

”Mai există și ajutorul de stat pentru neutralizarea deșeurilor de origine animală. Aici noi doar finanțăm această activitate care se desfășoară prin consiliile județene. Avem și pentru apicultori un Program Național Apicol care se desfășoară pe perioada a 3 ani – 2020-2022 – unde avem un buget de 152 milioane lei. Pentru crescătorii de proci de reproducție din rasele Bazna și Mangalița de asemenea avem un ajutor de minimis”, a mai spus Oros.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.