Subvenții APIA suplimentare – Lista cu eco-schemele pentru fermieri din noul PNS

microgranturi eco-scheme APIA instalarea tinerilor fermieri micii fermieri

Eco-schemele reprezintă unul dintre elementele noi din Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027, prin care se încurajează adoptarea unor practici prietenoase cu mediul, în schimbul unei plăți suplimentare pentru fermieri. Ele nu sunt obligatorii pentru fermieri, însă cei care nu le aplică ratează șansa de a primi aceste subvenții suplimentare.

Potrivit variantei finale a PNS, publicată de Ministerul Agriculturii, eco-schemele de care vor beneficia fermierii români sunt următoarele:

  • Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil;
  • Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale);
  • Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști;
  • Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte;
  • Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat.
Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil

Suprafața eligibilă vizată de eco-schemă este de: 5.750.000 ha de teren arabil, ce aparține fermelor cu dimensiunea de la 10.01 ha și care în prezent practică o agricultură  convențională tip semi-intensiv sau intensiv.

În urma aplicării metodologiei de calcul privind costurile suplimentare și pierderile de venit suportate de fermieri ca urmare a aplicării cerințelor eco-schemei, cuantumul unitar planificat este de 56,28 euro/ha și reprezintă 36% din acestea.

Printre cerințele specifice pe care fermierii trebuie să le îndeplinească se numără: a) să practice diversificarea culturilor pe terenul arabil; b) să practice o tehnologie de tip conservativ pentru sol (no/minimum/strip-till) pe minim 50% din suprafața cultivată a exploatației; c) să planteze anual cel puțin 2 arbori pe ha, la nivel de exploatație , precum: populații locale de pomi fructiferi și arbori: Măr, Piersic, Prun, Corcoduș Zarzăr, Cais, Cireș, Vișin, Gutui), Nuc, Stejar, Ulm, Tei, Alun, Salcâm, Glădiţă, Paltin, Arţar, Jugastru, Pin, Sălcioară, Castan, precum și alte specii. Fermierii trebuie să aplice una dintre cerințele specifice, la alegere.

Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale)

Scopul eco-schemei este de a încuraja gospodăriile tradiționale, cu o supfață maximă de 10 ha, în aplicarea practicilor agricole prietenoase cu mediu și a continua tradițiile spațiului rural în agricultură.

Prin eco-schemă se va sprijini și cultivarea suprafețelor cu cel puțin 10% plante proteaginoase. Astfel, cultivarea acestor specii bogate în proteină, îmbunătățesc ciclul durabil al azotului, a materiei organice a solului fiind bune plante premergătoare. Prin aportul de azot adus în sol se va reduce consumul de îngrășăminte chimice.

Condițiile specifice ale ecoschemei conduc la sporirea ambiției de mediu prin depășirea standardelor de bază prevăzute în GAEC 6. Astfel, acoperirea terenului pe 85% din suprafața de teren arabil are ca scop principal protejarea solurilor în perioadele cele mai sensibile pe parcursul anului agricol (15 iunie-15 octombrie), în scopul atenuării schimbărilor climatice iar în cazul culturilor permanente acoperirea terenului se va realiza, pe 75% din suprafața de teren.

Cuantumul unitar planificat pentru această eco-schemă este de 76 euro/hectar.

Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști

Cerințe generale obligatorii: minimum 75 % din suprafața plantației pomicole, viticole, pepiniere și hameiști trebuie păstrată înierbată sau va fi înierbată, în perioada 15 iunie – 15 octombrie; pe intervalele înierbate nu sunt permise lucrări ale solului în perioada de acoperire, respectiv 15 iunie – 15 octombrie.

Eco-schema se aplică pe toate suprafețele de culturi permanente existente la nivel național, pe care sunt înființate plantații viticole, plantații pomicole, pepiniere și hameiști. Dimensiunea exploatației este de minimum 1 ha cu dimensiunea parcelei de minimum 0,1 ha.

Cuantumul unitar planificat în perioada 2023-2027 este de 85,50 euro/ha.

Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte

Sprijinul este destinat să acopere costurile suplimentare suportate și pierderile de venituri ca urmare a utilizării de soluții alternative care să conducă la reducerea utilizării antibioticelor, prevenirea afecțiunilor podale și mamare și îmbunătățirea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte.

Cerințe specifice care depășesc standardele superioare:

    • verificarea periodică a stării tehnice a echipamentelor de muls în vederea evitării mulsului traumatic, verificare de cel puțin 3 ori/an;
    • schimbarea manșoanelor aparatelor de muls la un interval de maxim 4 luni;
    • folosirea produselor de întreținerea ugerului premergător mulsului și post muls;
    • efectuarea anuală a unei acțiuni suplimentare de trimaj pentru fiecare animal adult;
    • menținerea zonei de odihnă din adăpost în condiții de confort sporit, prin creșterea cantității minime de așternut cu 100%, de la 2kg/cap/zi la 4 kg/cap/zi.

Cuantum total anual estimat:
1. Evitarea mulsului traumatic și bunăstarea ugerului – 50,26 euro/UVM euro/UVM/an,
2. Sănătatea ongloanelor – 29,09 euro/UVM euro/UVM/an
3. Îmbunătațirea zonei de odihnă – 20,83 euro/UVM

Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat

Intervenția urmărește creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație, precum și asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor.

Eco-schema se adresează crescătorilor de tineret bovin femel și mascul din specia bovine cu vârsta de maximum 32 de luni care trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

    • să dețină un efectiv rulat/an de maximum 5000 capete tineret bovin la îngrășat;
    • efectivul eligibil trebuie să fie deținut până la data livrării în vedere sacrificării, minim 6 luni în exploatație;
    • greutatea la livrare în vederea sacrificării către un abator autorizat este de minim 450 kg în viu/cap

Cuantum total anual estimat:
1. creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație – 98,71 EURO/UVM
2. asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor – 10,81 euro/UVM euro/UVM

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture