Subvenții APIA 2023: Cât va fi sprijinul cuplat pentru legumicultori

Lista de subvenții APIA 2023 din sectorul vegetal cuprinde și intervențiile privind sprijinul cuplat pentru legumicultori, atât pentru culturile în câmp, cât și pentru cele din sere și solarii.

Pentru a beneficia de aceste subvenții APIA, trebuie îndeplinite condițiile de eligibilitate pentru acordarea sprijinului cuplat prevăzute de legislația națională, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul cuplat pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul Politicii Agricole Comune (planuri strategice PAC) și finanțate de Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și Fondul European pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) 1305/2013 și (UE) 1307/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului.

* PD-17 – Sprijinul cuplat pentru venit Legume cultivate în câmp pentru consum în stare proaspătă sau destinate industrializării (tomate, castraveți, ardei, vinete), cu o alocare financiară orientativă în anul 2023 (contribuția Uniunii în EUR) de 3,2 milioane de euro și un cuantum unitar planificat de 1.600 de euro/hectar.

Pentru perioada 2023-2027, suprafața planificată pentru care se acordă Sprijinul cuplat pentru venit – Legume cultivate în câmp este de 2000 de hectare. La stabilirea suprafeței de referință s-a avut în vedere analiza suprafețelor plătite în perioada de programare 2015-2020.

Condițiile de eligibilitate pentru intervenția PD-17 – Sprijinul cuplat pentru venit Legume cultivate în câmp sunt următoarele:

- Publicitate -
 • Fermierul trebuie să desfășoare o activitate agricolă, pe teritoriul României cu respectarea definiției fermierului activ prevăzută în legislație;
 • Fermierul este beneficiar de BISS și utilizatorul unei suprafețe agricole, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS) și care are categoria de utilizare teren arabil;
 • Fermierul exploatează un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha;
 • Fermierul trebuie să facă dovada valorificării în stare proaspătă sau livrării la o unitate de industrializare înregistrată a unei producţii minime stabilite în legislația națională;
 • Fermirul trebuie să facă dovada utilizării de sămânţă certificată, în conformitate cu legislația națională.
 • Fermierul trebuie să cultive legume în câmp (tomate, castraveți, ardei gras, ardei lung, gogoșar, vinete).

Sprijinul va contribui la: aprovizionarea pieței cu legume din producția internă; asigurarea necesarul de materie primă pentru fabricile de procesare; menținerea unei alternative ocupaționale pentru fermieri; menținerea suprafețelor cultivate cu legume în câmp; menținerea veniturilor producătorilor din sectorul legume; – stimulează consumatorul român care poate aprecia prospețimea, gustul, aroma produselor autohtone; încurajează dezvoltarea fermelor mici și mijlocii să rămână active în acest domeniu și contribuie la dezvoltarea lanțurilor scurte de aprovizionare.

* PD-18 – Sprijinul cuplat pentru venit Legume cultivate în sere și solarii (tomate, castraveți, ardei, vinete), cu o alocare financiară orientativă în anul 2023 (contribuția Uniunii în EUR) de 4,2 milioane de euro și un cuantum unitar planificat de 2.100 de euro/hectar.

Pentru perioada 2023-2027, suprafața planificată pentru care se acordă Sprijinul cuplat pentru venit – Legume cultivate în sere și solarii este de 2000 de hectare. La stabilirea suprafeței de referință s-a avut în vedere analiza suprafețelor plătite în perioada de programare 2015-2020.

Condițiile de eligibilitate pentru intervenția PD-18 – Sprijinul cuplat pentru venit Legume cultivate în sere și solarii sunt următoarele:

 • Fermierul trebuie să desfășoare o activitate agricolă, pe teritoriul României, cu respectarea definiției fermierului activ prevăzută în legislație;
 • Fermierul este beneficiar de BISS și utilizatorul unei suprafețe agricole, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS) și care are categoria de utilizare teren arabil;
 • Fermierul exploatează un teren agricol cu o suprafață de cel puțin de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha;
 • Fermierul să facă dovada comercializării unor cantități minime anuale, în conformitate cu legislația națională;
 • Fermierul să facă dovada utilizării de sămânţă certificată, în conformitate cu legislația națională.

Sprijinul va contribui la: aprovizionarea pieţei cu legume din producţia internă; extinderea perioadei de producţie în vederea asigurării consumului intern în perioada de extrasezon; menținerea unei alternative ocupaționale pentru fermieri; menținerea suprafețelor cu spații protejate; menținerea veniturilor producătorilor din sectorul legume; motivarea fermierilor mici și mijlocii să rămână în acest sector să producă legume în spații protejate.

Mai multe detalii privind sprijinul cuplat pentru venit acordat legumicultorilor puteți afla aici.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole