Subvenții APIA 2023: Sprijinul cuplat pentru culturile de hamei îți aduce 600 de euro/hectar

AgroTV continuă prezentarea schemelor de plați directe cuplate adresate fermierilor din sectorul vegetal cu intervenția PD-15 – Sprijinul cuplat pentru venit – hamei.

Alocarea financiară orientativă pentru această intervenție în anul 2023 (contribuția Uniunii în EUR) este de 155.977 de euro, cuantumul unitar planificat fiind de 599,91 euro/hectar.

Pentru perioada 2023-2027, suprafața planificată pentru care se acordă Sprijinul cuplat pentru venit – hamei este 260 ha. La stabilirea suprafeței de referință s-a avut în vedere analiza suprafețelor plătite în perioada de programare 2015-2020.

Beneficiarii acestei subvenții APIA sunt solicitanții care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pentru acordarea sprijinului cuplat prevăzute de legislația națională, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 2021/2115 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul cuplat pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul Politicii Agricole Comune (planuri strategice PAC) și finanțate de Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și Fondul European pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) 1305/2013 și (UE) 1307/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului.

Condițiile de eligibilitate pentru intervenția PD-15 – Sprijinul cuplat pentru venit – hamei sunt următoarele:

  • Fermierul trebuie să desfășoare o activitate agricolă, pe teritoriul României cu respectarea definiției fermierului activ prevăzută în legislație;
  • Fermierul este beneficiar de BISS și utilizatorul unei suprafețe agricole, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS);
  • Fermierul exploatează un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,1 ha;
  • Fermierul trebuie să încheie un contract fie cu o fabrică de bere/unitate de procesare a hameiului care asigură materia primă pentru producția de bere, fie cu o unitate de procesare în scop farmaceutic. În situația fermierilor care au calitatea de procesator, aceștia sunt exceptați de la prezentarea contractelor;
  • Fermierul trebuie să facă dovada valorificării/procesării unei producții minime anuale, conform legislației naționale.

Sprijinul va fi direcționat către fermele tradiționale de hamei existente și va contribui la: asigurarea menținerii nivelurilor de producție și a locurilor de muncă; îmbunătățirea competitivității; asigurarea unui venit fermierilor în vederea evitării abandonului activității; atenuarea efectelor prețurilor și a riscurilor de producție; oportunități de dezvoltare, economice și sociale.

Mai multe detalii privind PD-15 – Sprijinul cuplat pentru venit – hamei puteți afla aici.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole