Subvenții APIA 2021 – Ultima șansă pentru fermierii care vor să primească banii

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a încheiat cu succes campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2021, pe data de 17 mai. Cu toate acestea, potrivit legislației în vigoare, cererile pentru subvenții se mai pot depune în termen de 25 de zile după data de 17 mai, cu penalizare de 1% pentru fiecare zi lucrătoare.

”Conform prevederilor legislației comunitare și naționale, primirea cererilor continuă pentru încă 25 de zile calendaristice, adică până la data de 11 iunie 2021, însă cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la termenul stabilit”, informează APIA.

Totodată, APIA atrage atenția că orice cerere depusă după data de 11 iunie este considerată inadmisibilă. În consecință, beneficiarul nu va primi niciun fel de plată sau de sprijin.

Potrivit instituției, la data încheierii campaniei de primire a cererilor unice de plată fără penalități, erau depuse 802.956 de cereri, pentru o suprafață de 9.823.979 hectare. Cifrele publicate de APIA reflectă un trend pozitiv în agricultura românească – suprafața de teren agricol înregistrată este ușor mai mare față de anul trecut, în timp ce fermierii sunt mai puțini, cu o medie de vârstă mai scăzută.

De asemenea, este important de precizat faptul că fermierii care au depus deja cererea unică de plată mai pot depune modificări până pe data de 11 iunie, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor pentru utilizarea efectivă a parcelelor în cauză dacă modificarea cererii unice de plată ar fi fost depusă până la data de 31 mai. 

”În conformitate cu Regulamentul UE nr. 809/2014, o cerere unică de plată poate fi retrasă în totalitate sau parțial în orice moment, în scris”, mai arată reprezentanții agenției.

Etapele parcurse de cererile de plată după depunerea acestora la APIA, în Campania
2021, sunt următoarele:

  • 1 iunie – 9 iulie – controlul administrativ, controalele preliminare și eșantionarea pentru controlul pe teren;
  • 12 iulie – 15 octombrie – controlul la fața locului;
  • 18 octombrie – 30 noiembrie – plata avansului;
  • 2 decembrie – 30 iunie 2022 – plata finală.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole