Programul tomata, prin care legumicultorii beneficiază de un sprijin pentru producția de legume în spații protejate în fiecare an, a fost modificat de mai multe ori de la implementarea lui. Au existat însă și variante discutate în cadrul Ministerului Agriculturii, care nu au apucat să fie transpuse în realitate.
Una dintre aceste variante a fost prezentată de fostul secretar de stat MADR, Marius Micu, în emisiunea ”Agricultura la Raport”. Conform propunerii acestuia, fermierii care fac parte din cooperative ar fi urmat să primească de trei ori mai mult decât valoarea normală a sprijinului acordat prin programul tomata.
”Programul Tomata este un program extraordinar, nu-l comentez negativ, l-am susținut, numai că am fost de acord cu îmbunătățirea lui, în sensul de a-l deschide către mai multe legume. Văd că s-a menținut în această formă, ceea ce înseamnă că e un progres de la vechea conducere a MADR, la actuala conducere.
Anul trecut, din poziția de secretar de stat, eu am propus un lucru, dar nu am reușit să-l mai implementez, din păcate. Am zis că nu putem să dăm banii doar la persoane fizice, pentru că ne vom crampona în a produce o anumită cantitate pe care trebuie să o livrăm la un anumit moment, la un anumit preț etc. În primul rând, programul tomata este pentru subvenționarea energiei, căldurii necesare pentru a produce timpuriu, iar acest lucru trebuie înțeles foarte bine.
Eu am propus o subvenție dublă, 6.000 euro/1.000 mp pentru cine este entitate juridică. Legumicultorii ar spune că am înnebunit, că legumicultorii mici au o suprafață mică și îi pun să facă PFA, II, SRL etc. Nu! Facem cooperativă agricolă. Cooperativa înseamnă că rămâi persoană fizică, ești membru acționar, nu membru asociat, iar dacă ești membru acționar trebuie să primești dublu. Acest lucru înseamnă că pui acei bani într-o entitate economică care are sens comercial, poți să te gândești la investiție, poți să strângi volum ca să îl vinzi către supermarket.
Propunerea mea la momentul acela era ca persoanele fizice să rămână la un cuantum de 1.000-2.000 euro, vorbim de sume ipotetice; persoana juridică să aibă dublu, iar membrul cooperator, ca să îl stimulez, să aibă triplu”, a precizat Marius Micu în direct la AGRO TV.