Noul Plan Național Strategic (PNS) vine cu o serie de eco-scheme, pe care fermierii pot să aleagă să le acceseze sau nu. Eco-schemele reprezintă niște plăți suplimentare, acordate fermierilor care aleg să aplice anumite practici stabilite de Ministerul Agriculturii. Acestea nu sunt obligatorii pentru fermieri, însă sunt obligatorii pentru statul membru, astfel că dacă fermierii nu le vor aplica, România va pierde o sumă importantă de bani din alocarea financiară pentru perioada 2023-2027.
Una dintre aceste eco-scheme este dedicată crescătorilor de bovine pentru carne, fiind denumită ”Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat”.
Potrivit MADR, intervenția urmărește creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație, precum și asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor.
Eco-schema se adresează crescătorilor de tineret bovin femel și mascul din specia bovine cu vârsta de maximum 32 de luni care trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- să dețină un efectiv rulat/an de maximum 5000 capete tineret bovin la îngrășat;
- efectivul eligibil trebuie să fie deținut până la data livrării în vedere sacrificării, minim 6 luni în exploatație;
- greutatea la livrare în vederea sacrificării către un abator autorizat este de minim 450 kg în viu/cap.
Cuantum total anual estimat:
- creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație – 98,71 EURO/UVM
- asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor – 10,81 euro/UVM euro/UVM
TOTAL PACHETE/CAP = 98,71 euro +10,81 euro = 109,52 EURO.