Subvenție APIA de 330 EURO/cap de vacă, anunțată de Ministerul Agriculturii

Crescătorii de vaci de lapte din România vor beneficia și în perioada 2023-2027 de sprijinul cuplat pentru venit în sectorul zootehnic, plătit de APIA. Draftul noului Plan Național Strategic (PNS) publicat recent de Ministerul Agriculturii stabilește condițiile de acordare a acestui sprijin, precum și sumele pe care le vor primi fermierii începând din 2023.

Potrivit documentului publicat de MADR, fermierii care vor să primească această subvenție APIA trebuie să dețină un efectiv de minimum 5 capete vaci de lapte sau minimum 10 capete vaci de lapte, în funcţie de zonă, şi maximum 250 de capete vaci de lapte, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA. Pentru a fi eligibile, animalele trebuie să aibă vârsta de maximum 10 ani.

Animalele trebuie să fie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 4 luni de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii unice de plată, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere.

De asemenea, efectivul de animale pentru care se solicită SCZ trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere.

Fermierii trebuie să aibă încheiat un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii cererii unice de plată, cu un prim-cumpărător recunoscut de autoritatea competentă şi cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui sau, în cazul în care producătorul deţine unitate proprie de procesare a laptelui, să deţină copie de pe cel puţin un aviz de însoţire a mărfii şi de pe o notă de intrare-recepţie care atestă livrarea laptelui la unitatea proprie de procesare, precum şi copie de pe certificatul constatator emis de ONRC din care să reiasă obiectul de activitate, respectiv procesare lapte.

În cazul vânzărilor valorificrii laptelui către consumatorul final, fermierii trebuie să deţină carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, precum și documentele specifice prevăzute de legislația sanitar-veterinară în vigoare, care reglementează activităţile de obţinere a produselor alimentare de origine animală.

Solicitanţii cu un efectiv mai mare de 250 de capete vaci de lapte beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 250 de capete vaci de lapte.

Vacile de lapte pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară.

Bugetul total pentru schema de sprijin cuplat pentru vacile de lapte în perioada 2023-2027 este de 472.710.000 euro.

Sumele acordate pe cap de animal, calculate de MADR, sunt următoarele:

  • 2023: 330,36 euro/cap pentru un efectiv de 280.000 capete
  • 2024: 325.23 euro/cap pentru un efectiv de 285.000 capete
  • 2025: 325.55 euro/cap pentru un efectiv de 290.000 capete
  • 2026: 320.95 euro/cap pentru un efectiv de 296.000 capete
  • 2027: 327.03 euro/cap pentru un efectiv de 300.000 capete

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole