Problemele din sectorul vacilor de lapte din România sunt din ce în ce mai arzătoare. Aproape zilnic auzim cazuri de fermieri care fie și-au abandonat afacerile din acest domeniu, fie sunt pe cale de-a o face. Paradoxal, însă, una dintre schemele de plată din Planul Național Strategic (PNS), dedicată acestui sector, a rămas aproape neaccesată în 2023.
Potrivit lui Iulian Siminic, crescător de vaci de lapte din județul Botoșani, peste 90% dintre fermierii din acest sector nu au accesat măsura ”PD-07 – Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte”. Se pare că pentru mulți dintre aceștia, condițiile care trebuie respectate pentru acordarea subvenției sunt o povară mult prea mare, astfel că au ales să nu mai primească sprijinul de aproximativ 100 euro/cap de animal.
Potrivit fișei măsurii din PNS, cele trei condiții care trebuiau respectate pentru acordarea subvenției sunt următoarele:
- Evitarea mulsului traumatic și bunăstarea ugerului – 50,26 euro/UVM/an
- Sănătatea ongloanelor – 29,09 euro/UVM/an
- Îmbunătațirea zonei de odihnă – 20,83 euro/UVM/an
Pe lângă supărarea legată de această măsură pe care nu pot să o acceseze, crescătorii de vaci de lapte mai au o nemulțumire. Dacă Ministerul Agriculturii a venit anul acesta cu un sprijin de 100 euro/UVM pentru sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor, nu același lucru s-a întâmplat și la vaca de lapte.
”Ce are vaca de lapte de nu s-au dat 100 de euro și pentru ea? Peste 90% dintre fermierii din România, crescători de vaci de lapte, nu au accesat bunăstarea pe vaca de lapte. Acolo sunt bani care se pierd, peste 30 de milioane de euro. S-au accesat doar 4 milioane de euro. Unde se duc acei bani?”, a precizat Iulian Siminic în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Totodată, fermierul a atras atenția asupra câtorva factori care au dus la colapsul sectorului vacii de lapte din România și la diminuarea semnificativă a numărului de vaci din țara noastră.
”România, la ora actuală, importă 65% din lapte din străinătate. Subvenția pe litru de lapte se dă la fermierul din afară, iar în România nu se dă. Fermierii din afară, din excedentul de lapte, exportă către procesatorii noștri cât mai ieftin. Procesatorii noștri de lapte au ajuns să se roage de marii retaileri să pună produsul respectiv la un preț derizoriu; dacă vă uitați, ei dau foarte ieftin, iar la raft le impune un adaos comercial de cel puțin 50-60%”, a mai declarat Iulian Siminic pentru AGRO TV.