Subvenția pentru îngrășăminte – Declarații de ULTIMĂ ORĂ ale Ministrului Chesnoiu

Comisia Europeană a aprobat subvenția de 107 euro/hectar, propusă de guvernul din Polonia, pentru a veni în sprijinul fermierilor polonezi care se confruntă cu dificultăți în contextul scumpirii îngrășămintelor. Schema a fost aprobată în temeiul dispozițiilor privind Cadrul de ajutor de stat temporar pentru criză, adoptat de Comisia Europeană în data de 23 martie 2022.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea l-a întrebat pe ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, dacă o astfel de schemă de sprijin va fi implementată și în România. Șeful MADR nu a confirmat că un astfel de ajutor va fi implementat în perioada următoare, spunând că există deja alte măsuri pe care Ministerul Agriculturii le-a implementat pentru a veni în sprijinul fermierilor.

”Schema de ajutor de stat transmisă de Polonia a fost aprobată pe cadru temporar pentru combaterea efectelor războiului și vizează alocarea unei sume pe hectar, în vederea atenuării efectelor creșterilor de preț. Nu poate depăși 35.000 de euro și nu poate fi aplicată pe o suprafață mai mare de 50 de hectare la nivelul fiecărui beneficiar. Cadrul temporar prevede mai multe scheme de sprijin și fiecare stat membru are posibilitatea să vină cu aceste scheme de ajutor de stat până la 31 decembrie 2022.

Este important să le spunem celor care ne urmăresc că am reușit să atragem o sumă importantă din Programul Operațional Competitivitate, 300 de milioane de euro, pentru fermierii români și operatorii din industria alimentară. Vor fi plătite până la 30 iunie 2022 sub formă de granturi, prime directe către fermieri, tot în ideea de a atenua costurile crescute la fertilizanți, gaze naturale, energie electrică. În ideea în care vom identifica și alte surse de finanțare, putem veni și cu alte măsuri”, a precizat Adrian Chesnoiu în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole