17 septembrie 2021 - 16:17

Subvenția de CRIZĂ pentru crescătorii de animale, tăiată! Fermierii primesc mai puțini bani

Subvenția de criză de 100 euro/cap de animal pentru fermierii afectați de pandemie este plătită doar parțial către fermieri. Potrivit informațiilor venite atât de la fermieri, cât și din cadrul Ministerului Agriculturii, APIA a început să autorizeze la plată beneficiarii, respectiv fermierii mari care au peste 90 de bovine, precum și crescătorii de suine și fermierii din sectorul avicol.

Aceștia însă nu vor primi anul acesta ajutorul de stat integral, ci doar o parte, aproximativ două treimi din valoarea promisă, urmând ca restul banilor să fie achitați anul viitor, a dezvăluit Ion Păunel în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, moderată de Ovidiu Ghinea.

”O veste mai puțin bună pentru fermierii din zootehnie care au mizat pe ajutorul de stat, acel sprijin de 100 euro/cap de animal. Acolo se mergea până la 100.000 euro/fermă. Nu s-a făcut o centralizare așa cum trebuie. Nu vreau nici să critic, nici să laud, dar eu știu că am participat la discuții, toate aceste date au fost cerute de la APIA, dacă APIA nu a avut situația exactă este problema lor. A încurcat într-un fel sau altul Ministerul Agriculturii să suplimenteze sumele. Ministerul a cerut o sumă de bani în urma analizelor pe care le-a făcut cu mediul asociativ și cu datele primite de la APIA, iar suma este puțin mai mică. Fermierii mari vor primi în jur de 67-68 euro/cap de animal, urmând ca anul viitor să primească diferența”, a explicat Ion Păunel pentru AGRO TV.