Subvenția APIA suplimentară de 52 EURO/hectar – Ultimele detalii

microgranturi eco-scheme APIA instalarea tinerilor fermieri micii fermieri AFIR

Consultările privind noul Plan Național Strategic (PNS) se derulează în continuare la Ministerul Agriculturii, între reprezentanții ministerului și numeroase asociații și organizații de fermieri. Unul dintre subiectele care provoacă cel mai mult interes este cel al subvențiilor APIA și cum se vor împărți acestea în perioada 2023-2027.

Potrivit reprezentanților MADR, bugetul pentru subvențiile plătite de APIA în noua alocare financiară va fi de 9,98 miliarde de euro, împărțit astfel:

  • plata de bază – 4.691.834.984 euro
  • eco-scheme – 2.495.656.906 euro
  • plăți redistributive – 998.262.763 euro
  • plăți cuplate – 1.497.394.144 euro
  • plăți tineri fermieri – 100.000.000 euro

În cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea l-a avut ca invitat pe secretarul de stat Marius Micu, cel care coordonează grupurile de lucru pentru noul PNS, care a explicat mai exact cum se vor împărți subvențiile și cât vor primi fermierii pentru fiecare hectar de teren.

”Plata de bază, pe această proiecție a datelor, pleacă în anul 2023 de la un cuantum de 95,73 euro/hectar și ajunge în anul 2027 la 102,57 euro/hectar. Crește cu aproximativ 7 euro, dar aici este un lucru de precizat – bugetul total alocat pe plata de bază, pe subvenții, este direct corelat cu suprafața pe care o înregistrăm în campanie. Dacă suprafața va crește, cuantumul va scădea, lucru care s-a întâmplat și în exercițiul financiar anterior”, a precizat Marius Micu.

În ceea ce privește eco-schemele, niște plăți suplimentare care vor fi introduse pentru prima dată începând din 2023, simulările actuale făcute de MADR indică un cuantum de aproximativ 52,72 euro/hectar.

”La eco-scheme va fi o plată de 52,72 euro/hectar. Aici, noi am propus mai multe eco-scheme, șase la număr. Doar una este cu o alocare distinctă, cu un cuantum diferit. Pentru toate eco-schemele pe care le-am propus, fie rotația culturilor, diversificarea culturilor sau culturi verzi, alocarea este de 52,72 euro/hectar”, a mai subliniat Marius Micu.

Până acum, pentru perioada 2023-2027, au fost gândite șase eco-scheme, dintre care trei pentru Terenurile Arabile, una pentru Culturile Permanente, una pentru Pajiști și pășuni și una aplicabilă tuturor categoriilor, respectiv:

  1. Rotația culturilor, pentru fermele cuprinse între 1 și 10 hectare;
  2. Diversificarea culturilor, pentru fermele peste 10 hectare;
  3. Culturi verzi;
  4. Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști;
  5. Creșterea capacității de sechestrare a carbonului pe pajiști permanente și prevenirea deșertificării;
  6. Conversia la agricultură ecologică.
Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.