Subvenția APIA pentru micii fermieri, ANULATĂ! Ce vine în loc

Schema de plată simplificata pentru micii fermieri care era acordată până acum de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va dispărea începând din 2023.

Această schemă nu a fost inclusă pe lista plăților din Pilonul I în noul Plan Național Strategic, însă potrivit declarațiilor făcute de directorul general al APIA, Adrian Pintea, ea va fi înlocuită cu eco-schemele pe care fermierii le pot accesa.

”Cu pași repezi ne apropiem și de viitorul exercițiu financiar, 2023-2027. Așa cum știți, se va aplica Programul Național Strategic, dar lucrul îmbucurător în ceea ce privește APIA este că nu există modificări majore în ceea ce privește schemele finanțare din FEGA, dar cu o alocare financiară mult mai generoasă. Singura modificare care va exista este că nu se va mai regăsi schema privind micii fermieri. Această schemă va fi înlocuită cu așa-numitele eco-scheme.

Mă bucur că am reușit ca aceste eco-scheme să fie doar într-un număr de șase, astfel încât să nu fie foarte stufoase, greu de aplicat, greu de priceput pentru noi și pentru fermieri. Acestea nu vor fi obligatorii pentru fermieri”, a precizat directorul APIA, Adrian Pintea, în cadrul Expo-conferinței Internațional Meat Milk.

Eco-schemele incluse de Ministerul Agriculturii în primul draft de PNS sunt următoarele:

  • Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil (>5 HA)
  • Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici – Gospodării Tradiționale (1-10 HA)
  • Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști
  • Bunăstarea tineretului bovin la îngrășat
  • Creșterea nivelului de bunăstarea a vacilor de lapte

Schema de plată simplificată pentru micii fermieri reprezenta era una dintre plățile directe pe care APIA le acorda în fiecare an, în cuantum de maxim 1.250 euro/an, în funcție de suprafața declarată eligibilă și/sau numărul de animale eligibile din exploatație.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole