Subvenția ANT la BOVINE – Adrian Oros cere eliminarea datei istorice de referință

Data de referință pentru subvenția ANT la bovine ar putea fi eliminată! Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat în direct în emisiunea ”Agricultura la Raport” că a transmis, alături de mai mulți miniștri ai agriculturii din alte țări europene, o scrisoare către comisarul european, prin care îi cer acestuia să accepte eliminarea acestei date istorice de referință.

”Am făcut o scrisoare 5 miniștri ai agriculturii care dăm ANT-uri, o scrisoare către comisarul european, pentru ca ANT-ul să se raporteze la numărul de animale existente în anul respectiv, ca la ovine. (…) La ultima negociere, abia am putut să obținem schimbarea datei istorice la 1 iulie 2018, care este mult mai aproape de realitate, dar gândiți-vă că în 2027 iarăși va fi o diferență foarte mare. Problema nu e rezolvată decât pe jumătate”, a precizat Adrian Oros pentru AGRO TV.

Deși ajutorul național tranzitoriu este mai mic anul acesta, există o veste bună pentru crescătorii de bovine. Tocmai pentru ca banii să ajungă la fermierii care au animalele reale, șeful MADR a convenit împreună cu asociațiile profesionale din sector ca subvenția ANT de anul acesta să aibă o valoare simbolică de 1 euro/cap de animal, iar restul sumei să fie plătită printr-o altă schemă de plată către crescătorii de bovine.

”Cuantumul ANT-ului este mai mic anul acesta decât anul trecut, și nu mai mic cu 5%, cum ar fi fost normal, ci cu aproape 50%. La alocarea bugetului de la începutul anului, aceștia au fost banii disponibili. Dacă la rectificare, ministerul va primi bani în plus, cum a fost anul trecut, cu siguranță aceste sume vor merge în primul rând ca să acoperim diferența de ANT.

La ANT bovine era o problemă pe care de ani de zile încercam să o rezolvăm – cum să dăm acest ANT pe numărul de animale existente în momentul de față. Regulamentul european nu permite. Anul acesta avem posibilitatea să dăm cea mai mare parte a sumelor destinate pentru ANT sub formă de ajutor COVID. Dăm la ANT o sumă modică, iar restul, am convenit cu toate asociațiile de crescători de bovine, atât de lapte, cât și de carne, să le dăm sub formă de ajutor COVID pe animalele existente, dar pe aceleași reguli ale ANT-ului, adică tot de la 3 animale în sus”, a mai subliniat ministrul agriculturii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole