19 octombrie 2021 - 12:11

Submăsura 6.1 – condiția care îi BLOCHEAZĂ pe tinerii fermieri rămâne în vigoare

Interesul pentru accesarea fondurilor europene în rândul tinerilor fermieri a fost din ce în ce mai ridicat în România în ultimii ani. Practic, în ceea ce privește alocarea financiară pe submăsura 6.1 pentru tinerii de pe teritoriul țării, banii au fost epuizați complet în ultima sesiune, existând mai multe proiecte depuse decât bani disponibili.

Totuși, există o condiție în ghidul solicitantului pentru submăsura 6.1 care îi împiedică pe mulți potențiali beneficiari să acceseze fondurile europene. Prevederea conform căreia aceștia trebuie să aibă maximum 24 de luni de la înregistrarea ca micro-întreprindere/întreprindere mică înaintea depunerii cererii de finanțare îi împiedică pe mulți tineri să mai depună proiecte, chiar dacă se încadrează în categoria de vârstă, din cauza faptului că și-au înființat exploatația cu prea mult timp în urmă.

În ciuda interesului din partea mediului asociativ, precum și din partea reprezentanților Ministerului Agriculturii, de a modifica această condiție, se pare că aceasta va rămâne în vigoare în cei doi ani de tranziție, 2021-2022, din cauza regulamentului european. Fermierii speră, totuși, ca aceasta să fie modificată începând cu 2023, iar pragul să fie mutat la cel puțin 60 de luni.

”Din 2017, regulamentul european s-a schimbat și este impusă pentru oricare stat membru această perioadă de 24 de luni la submăsura 6.1. Am încercat împreună cu colegii să schimbăm acest lucru, dar din păcate nu se poate, pentru că este regulament european. Pentru ceea ce înseamnă viitorul Plan Național Strategic, începând in 2023, s-ar putea ca la nivel european să obținem această derogare”, a precizat consultantul Ion Păunel pentru AGRO TV, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Tinerii cu întreprinderi mai vechi de 24 de luni nu mai pot depune dosare

Chiar în urmă cu câteva zile, mai mulți tineri fermieri care doreau să acceseze submăsura 6.1, au adresat o scrisoare către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în care cereau ca această prevedere să fie modificată.

”Am înființat întreprinderi individuale în anul 2018 pentru a putea accesa submăsura 6.1, dar din cauza punctajului ridicat nici nu am putut depune proiectul, iar în noua sesiune din nou nu putem depune proiecte deoarece am depășit cele 24 de luni. Dorim să menționăm că într-o comună cu 4600 de locuitori, numai în anul 2018 au fost înființate peste 60 de întreprinderi individuale care nu au putut participa la acest proiect și nici în viitor nu vor putea accesa aceste fonduri dacă termenul de 24 de luni nu o să fie modificat”, explicau tinerii în scrisoarea remisă AGRO TV.

Cum arată ghidul solicitantului pentru sesiunea actuală dedicată tinerilor din Diaspora

Între timp, pentru cei care se încadrează în criteriile de eligibilitate, reamintim că în momentul de față există o sesiune deschisă de AFIR pentru tinerii din Diaspora care vor să se întoarcă în țară și să se instaleze ca șefi de exploatație.

Sesiunea este deschisă în perioada 4 ianuarie – 4 mai 2021, iar alocarea financiară este de 20 milioane de euro. Pragul de calitate pornește de la 70 de puncte, descrescând lunar cu 15 puncte. Astfel, în ultima lună de sesiune, în perioada 5 aprilie – 4 mai, pragul lunar de calitate va fi de 25 de puncte.

Ghidul solicitantului pentru această sesiune a fost modificat pentru a ușura accesarea finanțării nerambursabile pentru tinerii cetățeni români din afara granițelor țării care se instalează ca șefi sau manageri ai exploatației. În acest sens, au fost revizuite și clarificate condițiile și precondițiile pe care tinerii din diaspora trebuie să le îndeplinească pentru a depune proiectul,  simplificându-se modalitatea de depunere a documentelor doveditoare a studiilor și a locului de muncă, precizează AFIR. Mai multe detalii puteți afla cu un CLICK AICI.

Ce fonduri vor putea accesa fermierii neeligibili pentru submăsura 6.1

Pentru tinerii fermieri care nu se încadrează în criteriul de 24 de luni, este important de precizat că pe perioada de tranziție va fi deschisă și submăsura 4.1, unde aceștia pot beneficia de finanțări consistente. Atâta vreme cât nu depășesc 60 de luni de la înființarea întreprinderii, tinerii fermieri pot beneficia prin submăsura 4.1 de o alocare financiară suplimentară de 20%.

Există o sumă distinctă de 75 milioane de euro alocată special pentru tinerii fermieri, pentru achiziția de utilaje, gândită special pentru cei care nu îndeplinesc condiția de 24 de luni, astfel încât aceștia să poată accesa o măsură de finanțare în perioada de tranziție.