20 septembrie 2021 - 04:20

Sub asediul lacustelor! Milioane de insecte au distrus culturile fermierilor

Organizația Națiunilor Unite solitică acțiuni imediate în Africa de Est, unde mai multe țări se confruntă cu efectele devastatoare ale celei mai mari invazii de lăcuste din ultimii 70 de ani, informează publicația The Guardian.

Milioane de insecte plutesc în aerul din Kenya, distrugând terenurile agricole. Este o mare problemă pentru țara care se confruntă deja de ani buni cu foametea.

Un roi de lăcuste poate fi format din aproximativ 150 de milioane de lăcuste pe kilometru pătrat de teren agricol, transmit autoritățile. Acestea mai menționează că în nord-estul țării a fost identificat un ”nor” de lăcuste deosebit de mare, care măsoară 60 km lungime și 40 km lățime.

Odată cu ploile care urmează în luna martie, este de așteptat ca numărul lăcustelor să crească semnificativ, chiar și de 500 de ori, ceea ce ar putea reprezenta un adevărat dezastru. Din acest motiv, Națiunile Unite cer măsuri urgente. ”Trebuie să acționăm imediat!”, a avertizat David Phiri, de la Organizația Națională pentru Alimentație și Agricultură a ONU.

Kenya are nevoie de echipament de pulverizare pentru a suplimenta cele patru avioane care zboară în momentul de faţă şi încearcă să domolească invazia. De asemenea, oficialii au nevoie şi de o aprovizionare constantă cu pesticide, a declarat Francis Kitoo, responsabil cu sectorul agricol într-o zonă din sud-estul Keniei. „Nu am văzut niciodată un număr atât de mare de lăcuste”, a mai spus el, adăugând că acestea vor depune ouă şi se vor înmulţi curând. Lăcustele mănâncă nutreţ pentru animale, o sursă crucială de trai pentru familiile sărace, care acum îşi fac griji despre cum vor achita taxele şcolare ale copiilor lor.

Invazia a survenit din cauza schimbărilor climatice care au contribuit la condiţii de reproducere „excepţionale”, potrivit omului de ştiinţă Abubakr Salih Babiker. Chiar înainte de acest focar, aproape 20 de milioane de oameni s-au confruntat cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară în toată regiunea est-africană, provocate de secetele periodice şi de inundaţii.