26 mai 2022 - 16:17

Fermierii care fac sub 5,5 tone de grâu/hectar vor fi în PIERDERE în 2022

Perspectivele anului agricol 2022 se anunță încă de pe acum a fi extrem de dificile, în condițiile creșterilor excesive ale prețurilor la inputurile agricole, fertilizanți, semințe și energie electrică. Practic, în situația actuală, mulți fermieri din România anticipează că vor merge în pierdere anul acesta.

Într-un calcul dezvăluit de Alexander Degianski în emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea, se arată faptul că le prețurile actuale din piață, fermierii care vor înregistra producții de mai puțin de 5,5 tone de grâu/hectar vor fi în pierdere.

”Eu am făcut un calcul. Pentru a fi pe zero anul acesta agricol, în condițiile în care nu avem alte majorări de prețuri și cumpărăm în limita aceasta de prețuri, tot ce faci producție sub 5,5 tone de grâu/hectar este lucru în pagubă”, a precizat Alexander Degianski.

Situația nu este mai fericită nici în cazul altor culturi. Președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ”Gheorghe Ionescu-Șișești”, Valeriu Tabără a atras atenția asupra următoarelor aspecte:

”La floarea soarelui începi rentabilitatea de la minim 3 tone/hectar. Dacă ai realizat sub 3 tone nu ai cum să fii rentabil. La rapiță, norocul a fost creșterea bună a prețului, dar la producții care sunt de 2-2,5 tone/hectar, nu mai ești rentabil. Aici este marea problemă, având în vedere costul acestor inputuri”, a precizat Valeriu Tabără în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.