Studiu: Utilajele agricole grele dăunează solului!

Oamenii de știință spun că utilajele agricole masive ar putea dăuna până la o cincime din terenul global folosit pentru cultivarea culturilor, scrie BBC.

Potrivit cercetătorilor din Suedia, greutatea combinelor moderne, a tractoarelor și a altor utilaje agricole riscă să compacteze solul, ducând la inundații și la recolte slabe.

Cercetătorii au calculat că dimensiunile combinelor de recoltat, atunci când sunt încărcate complet, au crescut de la aproximativ 4.000 kg, în 1958, la aproximativ 36.000 kg, în 2020.

Studiul arată că în solul care a fost strivit de o greutate mare, aerul este forțat să iasă și solul se compactează. Acest lucru împiedică plantele să formeze rădăcini și să extragă nutrienți, iar terenul devine predispus la inundații.

Din acest motiv, cercetătorii consideră că greutatea în creștere a utilajelor agricole reprezintă o amenințare la adresa productivității agricole.

Analiza lor, publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, sugerează că mașinile agricole grele, precum combinele moderne, ar putea dăuna până la o cincime din terenul global folosit pentru cultivarea culturilor.

Thomas Keller, profesor de management al solului la Universitatea Suedeză de Științe Agricole din Uppsala, Suedia, spune că utilajele ar trebui proiectate astfel încât să nu depășească o anumită sarcină.

„Compactarea se poate întâmpla în câteva secunde când conducem pe sol, dar poate dura zeci de ani pentru ca acel sol să se recupereze”, a spus Keller.

În lucrarea lor științifică, cercetătorii suedezi ridică însă și o întrebare, la prima vedere, surprinzătoare: cum au prosperat dinozaurii giganți în ecosistemele pe care probabil le-au alterat călcând solul în picioare, având în vedere că brontozaurii, spre exemplu, cântăreau aproximativ de două ori mai mult decât mașinile agricole moderne?

Profesorul Thomas Keller sugerează că uriașii mâncători de plante s-ar fi putut lipi de poteci, folosindu-și gâtul lung pentru a ajunge la vegetația din apropiere.

„Ne gândim că poate nu s-au plimbat la întâmplare prin peisaj”, a explicat el.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole