STUDIU NIELSEN „RURAL ROMANIA” – COMPORTAMENTUL DE CONSUM IN MEDIUL RURAL

România rurală, cu peste 10.000 de sate și nouă milioane de locuitori, are un potențial de dezvoltare insuficient explorat, 68% din populația activă având venituri decente din salarii, care îi acoperă necesitățile lunare și îi permit și unele cheltuieli adiționale, conform unui studiu realizat de o companie de cercetare de piață.

În studiul „Rural România”, se observă și o tendință de convergență între valorile, stilul de viață și comportamentul de consum ale cumpărătorilor din mediul rural și urban, în special la tineri. Puși în contexte similare, cumpărătorii din urban și rural ar avea aceleași comportamente de consum, prin urmare o dezvoltare a retailului rural este o reală oportunitate.

Rezultatele studiului Nielsen „Rural România” arată că o proporție semnificativă — 23% — din totalul vânzărilor de retail FMCG vin din mediul rural. Aceste vânzări se realizează preponderent prin canale de comerț tradițional, magazinele din rural reprezentând numeric mai mult de jumătate (circa 60%) din totalul retailului din România. Sub 10% din magazinele din rețele de tip modern sunt amplasate în rural.

Majoritatea repondenților are ca principală sursa de venit salariul sau pensia, doar unul din cinci câștigându-și existența și din activități legate de agricultură. Peste 20% dintre ei au declarat că nu au folosit niciun fel de instrumente bancare pentru că fie nu le sunt necesare, fie nu le înțeleg utilitatea.

În ce privește obiceiurile de cumpărare, acestea sunt influențate de accesul la diferitele canale de comerț, ceea ce implicit determină și alegerea diferitelor categorii de produse sau branduri. De exemplu, peste 70% din repondenții care merg regulat la hipermarket au un automobil în gospodărie. Comerțul de tip tradițional, disponibil majorității populației, este canalul vizitat cu frecvența cea mai mare, considerentele de conveniență punându-și amprenta asupra alegerilor, așa cum se întâmplă și în mediul urban.

- Publicitate -

Printre categoriile cel mai frecvent cumpărate se regăsesc pâinea, țigările și berea, dar și apa sau guma de mestecat. Coșul de cumpărături este compus în proporție de 66% din produse alimentare. Prețul și experiența anterioară cu produsul sunt principalii factori de decizie în alegerea brandurilor cumpărate, iar tipurile preferate de promoții sunt discount-ul și gratuitățile. Penetrarea mărcilor private este destul de redusă (34%), în principal din cauza distanței față de comerțul modern, dar ele sunt apreciate pentru raportul bun calitate preț.

Cum 70% dintre repondenți au declarat că le place să meargă la cumpărături, accesul la o gamă mai variată de categorii și mărci în comerțul tradițional, precum și extinderea comerțului modern înspre cumpărătorii din mediul rural este un scenariu care merită explorat.

Cercetarea a fost realizată în perioada septembrie-octombrie 2017, pe un eșantion de 1.000 de locuitori din mediul rural din localități de peste 100.000 locuitori, situate la minim 20 kilometri de un oraș.

sursa: AGERPRES

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole