28 mai 2022 - 14:09

STUDIU FRANTA: DIETA CARE CRESTE IMUNITATEA GAINILOR, FARA ANTIBIOTICE

Potrivit unui studiu publicat de către Poultry World, testele efectuate în centrele de cercetare și studiile de teren au confirmat faptul că atunci când sunt distribuite continuu la puii de carne în fazele de creștere, algele pot accelera trecerea de la imunitatea înnăscută la imunitate adaptivă, pot îmbunătăți protecția intestinului și pot crește performanța acestora.

Sistemul imunitar variază pe tot parcursul ciclului de producție în funcție de starea fiziologică și este, de asemenea, influențat de factori externi, precum:

  • stresul de mediu (temperatura sau densitatea stocului);
  • stresul de gestionare (programele de vaccinare);
  • stresul alimentar (tranzițiile sau prezența toxinelor).

Toate acestea pot afecta sistemul imunitar al animalelor și astfel, performanța acestora. Situația de față este, de asemenea, agravată dacă animalele prezintă deja un nivel scăzut de imunitate.

Punerea în aplicare a noilor reglementări care interzic includerea antibioticelor în regimul de creștere a puiilor de carne ca mijloc de de promovare a dezvoltării, a condus la cercetări extensive pentru identificarea compușilor bioactivi alternativi care să poată promova sănătatea și performanța animalelor.

Modularea funcției imune a animalului este o altă abordare care îmbunătățește nivelul de rezistență față de agresorii externi, precum agenții infecțioși. Cercetările recente au evidențiat potențialul polizaharidelor macroalgice marine în furaje ca soluție fiabilă pentru consolidarea stării de sănătate a animalelor. Ele sunt, de asemenea, un instrument puternic pentru a atinge potențialul de performanță în sistemele de producție moderne, precum și candidați buni ca alternativă la antibioticele folosite în hrana animalelor.

Modularea răspunsului imunitar și întărirea funcției intestinale – o prioritate constantă

Peretele celular al algelor marine este compus în principal din polizaharide sulfatate solubile în apă, care prezintă o structură complexă. Greutatea moleculară și câteva specificități structurale, incluzând conformația ramificată, prezența mai multor zaharuri și mai ales a celor rare (xiloză și ramnoză) conferă polizaharidelor de alge proprietăți biologice unice. În momentul de față, se investighează modularea răspunsului imunitar și întărirea funcției intestinale.

Polizaharidele sulfatate sunt specifice algelor marine (nu se găsesc în plantele terestre și nici în algele de apă dulce sau în pereții celulelor de drojdie), deoarece mediul marin este singurul în care forma chimică a sulfului poate fi integrată în structura organismelor. Datorită tuturor acestor particularități structurale, polizaharidele sulfatate marine posedă analogii structurale cu glicozaminoglicani ai animalelor, cum ar fi heparina, iar acest lucru explică gradul lor ridicat de reactivitate și activitățile biologice specifice atunci când sunt hrănite animalelor.

Tehnologia inovatoare a Grupului Olmix din Franța și expertiza în extragerea ingredientelor marine bioactive au condus la dezvoltarea produsului Algimun, care se bazează pe combinarea a două extracte de alge:

  • “MSP Immunity”, un extract din alge verzi (Ulva sp), un agent modular care întărește răspunsurile imunitare înnăscute și adaptive;
  • “MSP Barrier”, un extract de alge roșii care îmbunătățește funcția de protecție a mucoasei intestinale.

Olmix a lucrat la astfel de extracte și la activitatea imunomodulatoare a “MSP Immunity”, fiind prima dată evidentă pe celulele epiteliale intestinale la porcine in vitro. “MSP Immunity”, a determinat transcrierea mai multor mediatori imunitari implicați, în activarea, recrutarea și migrarea macrofagelor și a celulelor dendritice, precum și diferențierea și recrutarea limfocitelor și inducerea proprietăților antiinflamatorii, crescând astfel interesul pentru utilizarea sa ca agent imunomodulator.

Cercetări suplimentare au fost effectuate pe diferite păsări pentru a demonstra capacitatea extractului de a sporii răspunsul imunitar înnăscut și adaptiv al puilor prin activarea heterofililor și a monocitelor. Heterofilii sunt echivalenii funcțional cu neutrofilele de mamifere și reprezintă o componentă critică a imunității innascute. Activitatea lor poate fi evaluată prin măsurarea nivelului de oxidare sau prin efectuarea unui test de degranulare, evaluând activitatea enzimatică a glucuronidazei. Monocitele sunt fagocite importante la păsările de curte, jucând un rol critic atât în imunitatea înnăscută (prin activitate bactericidă datorită producției de oxid nitric (NO)), cât și în inițierea răspunsului imunitar adaptiv prin rolul lor de celulă prezentatoare de antigen (APC).

Oxidul de azot eliberat de monocite având concentrații diferite de “MSP Immunity” timp de 4 zile consecutive.

1 1

Efectul acestui extract de alge asupra monocitelor și heterofililor de păsări (purificat din sângele periferic al puilor de 28 de zile), a fost evaluat in vivo, fiind administrat pe cale orală în trei concentrații diferite (10, 25, 50 mg / l), iar rezultatele studiului a arătat că “MSP Immunity”, a indus activarea monocitelor și heterofililor, conducând la o creștere tranzitorie a mediatorilor imunici, incluzând interleukina 1-p, interferon alfa și interferon-γ. Aceste citokine se produc în timpul răspunsurilor immune înăscute și joacă un rol important pentru activarea răspunsurilor imune adaptive prin diferențierea celulelor Th1 care determină imunitatea mediată de celule.

Activitatea glucuronidazei de  heterofili având concentrații diferite de “MSP Immunity” timp de 4 zile consecutive.

2 1

Studiul de față a evidențiat rolul puternic al “MSP Immunity”, de a sprijini dezvoltarea răspunsului imunitar adaptiv la puii de carne. Acest compus bioactiv poate avea astfel un rol important în reducerea antibioticelor în furaje.

Studiile complementare efectuate în centrele de cercetare sau în domeniu au confirmat că atunci când sunt distribuite continuu la puii de carne în faza inițială și în faza de cultivare, “MSP Immunity”, poate accelera trecerea de la imunitate înăscută la imunitate adaptivă, îmbunătățește protecția intestinală și îmbunătățește dezvoltarea puilor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.