Studiu: virusul Covid-19 poate fi transmis de la om la animalele domestice

covid-19

Virusul COVID-19 se poate transmite de la oameni la animalele de companie, iar pisicile prezintă cel mai mare risc de infectare, mai ales dacă dorm în pat cu stăpânii, potrivit unui studiu prezentat la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase (ECCMID). Până în prezent, au mai fost realizate cercetări care au demonstrat că animale de companie precum pisicile şi câinii pot contracta SARS-CoV-2 de la stăpânilor lor, dar nu era clar în ce măsură şi care sunt factorii care determină o posibilă infectare.

O echipă de specialiști de la Universitatea Guelph din Canada a studiat câini şi pisici care trăiesc în aceiaşi locuinţă cu stăpânii bolnavi de COVID-19, dar şi alte animale din adăposturi sau care trăiesc pe stradă. Au fost realizate teste de anticorpi – dovada unei infecţii prealabile – în cazul a 48 de pisici şi 54 de câini din locuinţe, a 75 de animale din adăposturi, precum și pentru 75 de feline fără adăpost şi care fuseseră îngrijite în clinici veterinare.

În cazul animalelor cu stăpân, 67% dintre pisici şi 43% dintre câini au avut rezultate pozitive la testul de anticorpi, faţă de 9% dintre animalele din adăposturi şi 3% dintre pisicile de pe stradă. Câinii care au avut COVID-19 au prezentat simptome uşoare care au dispărut la scurt timp; în cazul pisicilor, situaţia a fost similară, deşi s-au înregistrat şi forme mai grave. Timpul petrecut de stăpâni în compania câinilor lor şi tipul de contact cu aceştia nu au influenţat riscul de infectare al patrupedului.

În schimb, pisicile care petreceau mai mult timp cu stăpânul lor „păreau să aibă un risc mai mare de infectare”, iar cele care dormeau în pat cu ei „erau mai predispuse la contractarea COVID-19„, potrivit unui comunicat al Congresului, preluat de Sky News. Autorii studiului au indicat că biologia pisicilor, inclusiv receptorii lor virali, cresc riscul de infectare cu COVID-19 comparativ cu situația câinilor.

Potrivit studiului, rata de infectare a animalelor cu stăpân sugerează că modul de transmitere a virusului este de la oameni la patrupede şi nu invers.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.