STRIGATUL DISPERAT al muncitorilor romani din Germania a fost auzit! AVOCATUL POPORULUI cere explicatii

După dezvăluirile șocante ale românilor plecați la muncă sezonieră în Germania despre condițiile degradante de cazare și de muncă, Avocatul Poporului a cerut explicații autorităților germane. Renate Weber, a înaintat o scrisoare către Ministrului federal al Muncii din Germania, Hubertus Heil, precum şi preşedintelui Comisiei pentru petiţii din Parlamentul german, Marian Wendt, prin care solicită mai multe informații despre siguranța muncitorilor români care desfășoară diferite activități sezoniere.

„Trăim vremuri excepţionale în care trebuie să dăm dovadă de solidaritate şi sprijin şi, ca atare, vă solicit ajutorul în vederea obţinerii unor informaţii referitoare la muncitorii din România care vin în Germania pentru a lucra în agricultură (cules de sparanghel). Avocatul Poporului, în calitate de garant constituţional al drepturilor şi libertăţilor fundamentale, este preocupat, între altele, şi de situaţia muncitorilor români sezonieri care se află în Germania în această perioadă. (…)

Până la data de 17 aprilie, 1.500 de muncitori sezonieri din România au ajuns în Germania cu zboruri charter. Până la începutul lunii mai sunt planificate încă 15 zboruri charter cu muncitori sezonieri către Germania şi Marea Britanie, din Bucureşti, Iaşi şi Cluj Napoca. Persoanele care au plecat ca muncitori sezonieri nu au fost testate, neştiindu-se nimic despre posibilitatea de a fi infectate cu noul coronavirus. Mai mult, unii dintre ei au început să povestească despre condiţii de cazare care nu asigură igiena minimă, cu atât mai puţin distanţarea socială, pe care şi Germania o implementează pe teritoriul său”, se arată în scrisorile trimise de către Renat Weber, Avocatul Poporului.

Renate Weber a solicitat urmăroarele informații privind muncitorii sezonieri din România, care se află în Germania pentru a lucra în agricultură:

  • dacă angajatorilor germani li s-a permis transportarea muncitorilor sezonieri din România cu respectarea unor standarde minime de igienă privind combaterea răspândirii epidemiei
  • dacă angajatorilor germani li s-a permis aducerea muncitorilor sezonieri după ce au făcut dovada respectării, în locurile de cazare şi cele de muncă, a standardelor de igienă fireşti în această perioadă
  • dacă la intrarea în Germania, muncitorilor sezonieri li se face un control de sănătate
  • ce s-a întâmplat şi ce se va întâmpla cu muncitorii sezonieri depistaţi cu coronavirus? Există posibilitatea instituirii izolării sau a carantinei, cu posibilitatea de a munci pentru muncitorii nou sosiţi, care trebuie să lucreze separat de ceilalţi angajaţi timp de 14 zile şi nu au voie să părăsească sediul companiei?
  • se respectă condițiile de cazare și lucrul în echipă, care trebuie să se facă în grupuri cât mai mici, recomandat între 5-10 persoane, maximul fiind de 20 de persoane?
  • se respectă distanța de cel puțin 1,5 m. în momentul în care se fac ședințe de lucru?
  • care sunt autoritățile care verifică respectarea condițiilor de mai sus, precum și măsurile luate de acestea până în prezent?
  • ce se întâmplă cu muncitorii sezonieri care se îmbolnăvesc şi au nevoie de asistenţă medicală? Cine le pune la dispoziţie medicamente? În ce condiţii au acces la asistenţă medicală specializată în spital?
[better-wp-embedder width=”100%” height=”400px” download=”all” download-text=”” url=”http://www.avpoporului.ro/rec/doc17.pdf” /]

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole