STRATEGIA UE PENTRU COMBATEREA DESERTIFICARII

173

Curtea de Conturi Europeana desfasoara un audit cu privire la cadrul strategic al UE pentru combaterea desertificarii – fenomenul din cauza caruia unele terenuri anterior fertile devin din ce in ce mai uscate si neproductive. In cadrul auditului se va examina daca riscul de desertificare in UE este combatut cu eficacitate si eficienta.

Desertificarea este definita de Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii (United Nations Convention to Combat Desertification – UNCCD) ca fiind degradarea terenurilor in zonele aride, semiaride si uscat-subumede ca urmare a diferitor factori, printre care variatiile climatice si activitatile umane. Desertificarea este atat un rezultat, cat si o cauza a schimbarilor climatice. Ea poate fi cauzata, de asemenea, de practicile de gestionare nesustenabila a terenurilor. Desertificarea amplifica schimbarile climatice, intrucat terenurile afectate de acest fenomen isi pierd capacitatea de stocare a carbonului si, prin urmare, volumul de gaze cu efect de sera pe care aceste terenuri le pot absorbi scade.

Cele treisprezece state membre care au declarat catre UNCCD ca sunt afectate de fenomenul de desertificare sunt Bulgaria, Croatia, Cipru, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Malta, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia si Spania.

„Desertificarea poate antrena diminuarea productiei de alimente, infertilitatea solului si reducerea rezistentei naturale a terenurilor si a capacitatii acestora de stocare a carbonului”, a declarat domnul Phil Wynn Owen, membrul Curtii responsabil de acest audit. „Aceste fenomene, la randul lor, pot conduce la saracie, la probleme agravate de sanatate din cauza prafului antrenat de vant si la un declin al biodiversitatii. Desertificarea poate duce la pierderea mijloacelor de trai, fapt care poate determina migratia persoanelor afectate.”

Eroziunea solului, combinata cu deficitul de apa si cu temperaturile mai ridicate care intensifica evaporarea, creste si mai mult riscul de desertificare. Situatia cea mai grava este inregistrata intr-o portiune mare a Spaniei, in sudul Portugaliei, in sudul Italiei, in sud-estul Greciei, in Cipru si in zone adiacente Marii Negre din Bulgaria si din Romania. Studiile indica faptul ca un procent de pana la 44 % din suprafata Spaniei, 33 % din suprafata Portugaliei si aproape 20 % din suprafata Greciei si a Italiei este expus la un risc ridicat de eroziune a solului. In Cipru, conform programului national de actiune pentru combaterea desertificarii, 57 % din teritoriu este intr-o situatie critica din punctul de vedere al riscului desertificarii.

Finantarea din partea UE pentru proiecte legate de desertificare provine dintr-o varietate de surse, cum ar fi Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala, programul LIFE si programele de cercetare ale UE.

Pana in prezent, treisprezece state membre ale UE au declarat catre UNCCD ca sunt afectate de fenomenul de desertificare. Curtea a efectuat vizite de audit in cinci dintre aceste state: Romania, Cipru, Italia, Spania si Portugalia.

Se estimeaza ca raportul rezultat in urma auditului va fi publicat spre sfarsitul anului 2018. Un alt audit conex privind managementul riscului la inundatii in UE este prevazut a fi publicat tot in cursul acestui an

Citește și

Cmentariile sunt închise