Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o rundă de consultări cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor din industria alimentară pe marginea securității alimentare și a soluțiilor guvernamentale de susținere a acestui sector pentru a depăși efectele generate asupra pieței de agresiunea rusă din Ucraina, de criza energetică și de pandemie.
Potrivit celor prezenți la discuții, printre soluțiile propuse de premierul Ciucă se află inclusiv crearea unor stocuri de îngrășăminte la rezervele statului, care să poată fi distribuite către fermieri în cazul unei situații precum cea actuală
”Aș începe cu o veste foarte bună pentru angajații din industria alimentară și agricultură, în sensul că avem certitudinea, deși mai sunt câțiva pași, creșterii salariului minim la nivelul de 3.000 de lei, așa cum este și în construcții și IT. Este un lucru extraordinar, pentru că și în agricultură și în industria alimentară este mare nevoie de muncă calificată. Poate reușim, pas cu pas, să convingem muncitorii plecați în străinătate să se întoarcă în țară.
Un alt lucru care mi s-a părut foarte important este creșterea rezervei de stat, inclusiv crearea unei rezerve de stat pentru îngrășăminte chimice. Este o chestie extraordinară, pentru că trebuie să ne gândim și la ce va însemna recolta din vară, ce va însemna toamna, ce va însemna anul viitor. Știm cu toții că problemele actuale creează un gol pe piață, iar dacă noi suntem puțin deștepți și hotărâți să investim în agricultură, cred că am avea de câștigat”, a precizat Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Potrivit guvernanților, în ceea ce privește stocurile de cereale, există cantități suficiente la rezervele statului astfel încât securitatea alimentară a românilor și industria de morărit și panificație să nu fie puse în pericol.