3 decembrie 2021 - 16:00

ŞTIREA ZILEI: AVEM PRODUS MONTAN! Află cine poate profita de inscripţionarea de produs montan şi ce avantaje apar!

munte_satPolitica de calitate a Uniunii Europene privind denumirea facultativă de calitate „produs montan” va fi aplicată și în România după ce Guvernul a adoptat astăzi o Hotărâre în acest sens, prima etapă în ceea ce privește implementarea acestei politici europene.

Astfel, potrivit comunicatului de presă remis de Executiv,  „se deschide o nouă și importantă oportunitate pentru producătorii din zona montană, care, în mod voluntar, pot opta pentru etichetarea produselor, în condițiile unei nevoi de valorificare durabilă a tuturor resurselor de hrană. Producătorii, cultivatorii, apicultorii care iși desfășoară activitatea de producție în zona montană își vor promova produsele alimentare inscripționând pe etichetă ‘produs montan’, produsele vor respecta normele sanitar veterinare și vor fi ușor recunoscute de consumator. Pe de altă parte, consumatorii vor fi informați în legătură cu importanța calității biologice și a garanțiilor sanitare a alimentelor ‘de la munte’, ceea ce va determina o creștere a cererii pentru astfel de produse”.

Prin actul normativ adoptat astăzi de Guvern se transpune în legislația națională o parte din prevederile regulamentelor europene în ceea ce privește condițiile de utilizare a mențiunii de calitate facultative ‘produs montan’ (Regulamentului (UE) nr. 665/2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului).

Pentru etichetarea produselor provenite din zona montană, agricultorii care optează pentru acest lucru trebuie să respecte o serie de condiții, menționate în caietul de sarcini, drept garanție a faptului că produsul este realizat în zona montană. Astfel, produsul va putea fi distins pe piață ca având origine certificată ‘produs montan’. Mai exact, etichetarea alimentelor cu mențiunea ‘produs montan’ se poate aplica doar produselor obținute din animale crescute cel puțin două treimi din viața în arealul montan și ale căror produse sunt prelucrate tot în zonele de munte. La producția vegetală se poate aplica mențiunea produs montan doar dacă acestea sunt cultivate în zonă montană, iar dacă se utilizează zahăr din afara zonei montane acesta nu trebuie să dețină o pondere mai mare de 50% din greutatea ingredientului.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va fi autoritatea competentă responsabilă cu verificarea conformității datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a mențiunii facultative de calitate ‘produs montan’. De asemenea, va gestiona Registrul Național al Produselor Montane și va verifica respectarea legislației europene și naționale de către operatorii economici care au obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative ‘produs montan’.

Adoptarea hotărârii de guvern referitoare la produsul montan este prima etapă în ceea ce privește implementarea politicii de calitate a UE referitoare la denumirea facultativă de calitate produs montan. În continuarea armonizării legislației naționale cu cea europeană se va emite un ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale referitor la reglementarea procedurii de verificare a conformității datelor cuprinse în caietul de sarcini, de acordare a dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative ‘produs montan’ și de verificare a respectării legislației europene și naționale de către operatorii care doresc să beneficieze de aceste avantaje. Ordinul de ministru subsecvent acestei hotărâri de guvern va aduce clarificări pentru informarea corectă a consumatorului și a condițiilor de utilizare a mențiunii de produs montan.