Cum să stimulezi înflorirea tomatelor și să obții o creștere substanțială a producției

De ce nu înfloresc tomatele mele? Este o întrebare care se află foarte des pe buzele cultivatorilor de tomate.

Cu toții cunoaștem faptul că un număr mai mare de flori viabile la o plantă, înseamnă un procent mare de fructe legate și o recoltă însemnată, de aceea, trebuie să știm care sunt cauzele care determină înflorirea deficitară și ce putem face ca plantele noastre să se dezvolte armonios și să producă flori suficiente.

tomate

Cauze ale înfloririi deficitare la tomate

Pentru a preîntâmpina aparția înfloririi deficitare la cultura de tomate, trebuie să aflăm mai întâi care sunt principalele cauze care duc la apariția acestei probleme.

Apa insuficientă sau în exces poate fi o primă cauză.

Variații mari de temperatură. Variatiile mari de temperatură dintre zi și noapte induc plantei o dominanță apicală, în dauna proceselor generative, astfel, se intensifică procesele vegetative ale plantei.

Deși, aparent, planta arată deosebit din punct de vedere vegetativ, toata energia sa vitală este orientată spre perpetuarea acestei stări, minimizând producția de compuși ce induc înflorirea și legarea, produșii de sinteză fiind orientați către partea vegetativă.

-Lumina. Un nivel redus de lumină, întâmpinat în special primăvara, în condiții de nebulozitate (vreme înnorata mult timp), conduce la înflorire slabă.

-Bolile și dăunătorii. Bolile foliare și atacul insectelor slăbesc plantele iar înflorirea este mult afectată. De asemenea, tratamentele fitosanitare efectuate necorespunzător, stropirea foliară cu produse de fitoprotectie sanitară la care nu s-au respectat dozele sau compatibilitățile, pot induce plantei o fitotoxicitate severă care are ca efect secundar inflorirea deficitară sau căderea imediată a florilor.

Hrana. O hrănire deficitară a plantei duce la slăbirea generalizată a acesteia, care se va concentra pe supraviețuire și nu pe înlflorire. Totodată, aprovizionarea cu un nivel ridicat de azot va determina o creștere vegetativă puternică în paralel cu scăderea capacităților generative ale plantei (inducerea târzie a înfloririi, flori puține, uscarea florilor).

Condiții necesare pentru înflorirea plantei

Acum, după ce am aflat principalele cauze care determină înflorirea slabă a plantelor trebuie să vedem care sunt măsurile pe care le putem aplica, astfel încât să preîntâmpinăm apariția acestei probleme.

Prima măsură este aprovizionarea  constantă și suficientă cu apă a plantelor. Astfel, la udarea plantelor  se va ține cont de condițiile meteo: mai multă apă în zilele călduroase și mai puțină in zilele cu temperaturi scăzute.

Temperaturile nu trebuie sa fie mai mici de 10 grade C și nici mai mari de 40 de grade C. Astfel, în perioadele reci, trebuie utilizate surse suplimentare de căldură și metode și produse precum foliile profesionale de acoperire, foliile termice de randul doi și folia de mulcire.  În perioadele caniculare se va  aerisi corespunzător a solarul și se vor folosi metode de umbrire a solarului: substante speciale aplicate pe folie sau montajul plasei de umbrire.

În ceea ce privește aplicarea tratamentelor acestea se aplica, de preferat, dimineata, dupa ce plantele nu mai prezinta roua pe frunze. Sub nicio formă nu se aplica tratamente sau fertilizari foliare când temperatura din spațiul protejat a depăsit 25°C.

În momentul aplicărilor foliare, trebuie să ne asigurăm ca plantele sunt bine irigate, pentru a reduce riscul apariției fitotoxicității, ce poate conduce cu usurință la căderea florilor.

În privința luminii, pentru a asigura un nivel ridicat al acestui factor, este important să fie asigurată o densitate de plantare corespunzătoare, și totodată, dacă plantele sunt cultivate în solar, să fie  utilizate foliile profesionale, care au un grad ridicat de transmisie și de difuzie a luminii.

În perioada înflorii, un aspect la fel de important este fertilizarea foliară și radiculară a plantelor. În faza aceasta de dezvoltare, este necesar aportul de calciu, bor si, fosfor și magneziu și diminuarea dozelor de azot.

Floramec și Floramec Avance – 2 produse eficiente care induc în mod natural înflorirea

Cu scopul de a induce înflorirea, cu formarea de flori mai mari, mai numeroase si cu durata de viata mai lunga, se aplică radicular, îngrășământul Floramec, în doză de 1 L la 1000 mp (100 ml/100 mp).

Acesta este un stimulator nehormonal de înflorire și se aplică săptămânal, în perioada de înflorire a culturii, pentru culturile care înfloresc o perioadă definită,  și o dată la două săptămâni pentru culturile cu înflorire continuă.

Floramec este  produs de ultimă generație și are următoarele beneficii:

  • Induce rapid înfloririrea;
  • Crește numărul de flori viabile și de fructe legate;
  • Mărește durata de viață a florilor;
  • Scurtează semnificativ distanța internodală;
  • Generarează noi fascicule radiculare puternic absorbante.

tomate

Un alt produs eficient pentru inducerea înfloririi este Floramec Avance. Acesta stimulează înflorirea pe termen lung și contribuie semnificativ la scurtarea intenodiilor și dezvoltarea echilibrată a plantei.

Deoarece conține substanțe nutritive specifice și esențiale pentru înflorire, aplicarea sa crește numărul de flori viabile, mărește durata lor de viață și ajută la o legare uniformă a fructelor. Totodată, Floramec Avance îmbunătățește seminifcativ fiziologia plantei, scade transpirația ți favorizează procesele de maturitate fiziologică a plantei.

Îngrășămâtul se aplică prin stropire, în doză de 2-3 L/1000 l apă (20 –30 ml/10 l apă).

Pe parcursul perioadei de dezvoltare a plantelor pot aparea diferite probleme, însă, printre cele mai des întâlnite se numară  înflorirea deficitară si legarea slaba a fructelor, din cauza condițiilor de stres abiotic, probleme ce pot fi rezolvate cu ajutorul agronutrienților.

Daca în calitate de cultivatori de legume ați întampinat oricare dintre aceste probleme, sau ați identificat alte simptome ale carenței de nutrienti și doriți sfaturi si soluții personalizate, în functie de cultura dumneavoastră, nu ezitați să  contactați echipa  de ingineri horticoli de la Marcoser, ei vă pot ajuta să obtineți culturi de calitate superioară.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole