21 septembrie 2021 - 16:36

Stiati ca un anumit tip de pardoseala a grajdului poate afecta sanatatea vacilor? Ce recomanda specialistii.

În ciuda faptului că s-au depus multe eforturi pentru a investiga efectele factorilor de mediu asupra sănătății și performanței vacilor, rareori a fost luată în considerare efectul pardoselii.

Suprafețele de beton provoacă o incidență ridicată a șchiopăitului, a ulcerului rectal unic și a bolii liniei albe. În acest sens, au fost adoptate diferite sisteme de pardoseală pentru bovinele păstrate în interior, care oferă multiple avantaje în ceea ce privește sănătatea animală, comportamentul și performanța acestora în comparație cu podelele de beton tradiționale.

Într-un studiu realizat la Universitatea din Hohenheim, în Germania, sa constatat că acoperirea podelei hambarelor cu foi de cauciuc moale, care imită solul pășunilor, ajută la obținerea următoarelor avantaje:

  • Timpul de relaxare a animalului ajunge până la 14 ore pe zi, ceea ce va îmbunătăți circulația sângelui în uger și, prin urmare, va crește producția de lapte;
  • Suprafața moale contribuie la creșterea eficienței estrului și acționează ca un amortizor, păstrându-se astfel integritatea copitelor animalului.

Sa constatat că utilizarea pardoselilor moi permite mișcarea nerestricționată a animalului din hambar, iar distanța parcursă de acesta într-o singură etapă ajunge în acest caz la 78 de cm, în timp ea este redusă la doar 58 cm atunci când se folosesc pardoseli din beton. Această mișcare nerestricționată ajută la îmbunătățirea circulației sângelui în țesutul viu al copitelor, oferind astfel o protecție mai mare copitelor și sporind capacitatea marginilor exterioare de a duce cea mai mare parte a greutății animalului (60%), în timpul mersului.

Așternutul de nisip

Atunci când se utilizează nisip ca material de așternut, trebuie luate în considerare 2 aspecte:

  • Nisipul trebuie să aibă o adâncime de 20-30 cm pentru a permite o piedică sigură și pentru a preveni efectul abraziv al acestuia atunci când este utilizat într-un strat subțire;
  • Dimensiunea particulelor de nisip nu trebuie să fie mai mare de aproximativ 3 mm pentru a permite vacii să mergă în siguranță pe ea.

Cu un astfel de așternut, animalele au tendința de a se odihni mai mult de 12 ore pe zi. Din punct de vedere al sănătății, nisipul asigură o amortizare superioară pentru genunchi și coapse, șchiopătatul este redus cu 42%, iar rata de abraziune la nivelul încheieturilor scade cu 75%, comparativ cu alte materiale, cum ar fi rumegușul. Mai mult, numărul de bacterii din așternuturile anorganice, precum nisipul, este în mod obișnuit mai mic decât cel dintr-un material organic.

Într-un studiu, prevalența Escherichia coli (E. coli), a fost de 1,4% în stratul de nisip, comparativ cu 3,1% într-un material organic (rumegușul). Din punct de vedere economic, nisipul este relativ ieftin și ușor disponibil în comparație cu multe alte materiale.

Căptușeala de paie

Îmbrăcămintea cu reziduri de cultură, precum paiele de grâu, poate oferi beneficii substanțiale pe tot parcursul anului, în special în perioadele cu temperaturi scăzute atunci când cerințele de întreținere pot să crescă și performanța să scadă. Materialul de paie acționează de asemenea ca un burete și reține o cantitate mai mare de urină, care este principala sursă de amoniac, reducând astfel problemele de sănătate și poluare a mediului.

Concluzii

S-au dezvoltat mai multe sisteme de podele pentru a susține confortul, sănătatea și producția animalelor și totodată, pentru a facilita gestionarea acestora în interior, fiecare cu avantaje proprii, însă ele pot prezenta și dezavantaje dacă sunt utilizate sau selectate necorespunzător. Alegerea unei podele depinde în mare măsură de cost, condiția climatică, disponibilitatea pe piață a materialului utilizat și de capacitatea de a îndeplini obiective specifice de sănătate și de producție. De asemenea, selectarea podelei depinde și de nivelul de producție al bovinelor și de modul în care acestea sunt receptive din punct de vedere economic, pentru a justifica costurile investite în fiecare sistem de pardoseală.