Criza forței de muncă s-a accentuat în ultima perioadă în agricultură, iar importul de muncitori străini nu a reușit să compenseze nici 10% din necesar. Dincolo de stimularea consumului, creșterile salariale din mediul bugetar au accentuat dezechilibrele din piața muncii. Din cauza acestor probleme de personal pe care le au fermierii, din păcate, procesul tehnologic este cel care suferă cel mai mult. Statul întârzie să vină cu soluții, dar agricultorii cred că este necesară o scădere a impozitelor pe salarii. În acest mod pot deveni și ei competitivi pe piața muncii cu ceilalți fermieri din țările UE.
Invitat în cadrul emisiunii „Agricultura la Raport”, fermierul Ștefan Muscă din județul Giurgiu crede că o scutire la plata obligațiilor pe salariu ar face dreptate în acest domeniu.
„Eu personal am trimis o documentație către domnul ministru, să o depună la Ministerul de Finanțe, în care am cerut scutirea impozitului pe salariile angajaților. După același model cum sunt scutiți cei din construcții și cei din IT. Cred că vom depăși acest moment și când am să fiu scutit de acest impozit pot să măresc salariul angajatului meu. Atunci pot să îl motivez să stea la muncă și să nu mai plece în străinătate. Altfel nimeni nu se angajează pe banii care îi oferim noi
Sunt supărat pe acești fermieri mari, care tot timpul ies pe la televiziuni și spun că dau 2.000-3.000 de euro salariu. Să nu înceapă un război cu noi, fermierii mici și mijlocii. Îi rugăm să nu mai iasă cu asemenea declarații, să ne lase să ne ducem crucea așa cum putem”, a declarat Ștefan Muscă, fermier din județul Giurgiu.
În aceeași emisiune, Mircea Dumitru, fermier ACVBR-SIM, spune că la ferma lui de bovine solutția suplinirii forței de muncă a reprezentat-o retehnologizarea. A investit în roboți care suplinesc omul în toate muncile dintr-o fermă. Dar investițiile făcute de acesta nu sunt la îndemâna oricărui crescător de vaci. Sunt fermieri mari care au resursele necesare să se doteze, și sunt și cei mici, care se ”cârpesc” cu ce pot.