România trebuie să finalizeze Planul Național Strategic până la sfârșitul acestui an și să îl trimită la Comisia Europeană pentru a fi evaluat. Altfel, riscăm să avem probleme grave atât în ceea ce privește plata subvențiilor din 2023, cât și în privința altor măsuri dure care s-ar putea răsfrânge asupra noastră. Iar cei care vor avea de suferit direct sunt fermierii români, spun europarlamentarii.
Dar cine să-l scrie? Fermierii spun că n-au văzut de la reprezentanții Ministerului Agriculturii niciun fel de schiță de PNS, deși timpul se scurge rapid și mai avem puțină vreme până când trebuie să fie gata. Iar mesajele venite de la politicieni nu sunt nici ele mai încurajatoare.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a discutat subiectul alături de mai mulți fermieri, iar concluzia la care s-a ajuns, mai în glumă, mai în serios, este că nu interesează pe nimeni din clasa politică de soarta agriculturii, pentru că majoritatea politicienilor nu știu nici măcar cum se produce mâncarea.
”De doi ani știm că nu sunt bune veștile cu privire la noua Politică Agricolă Comună. Se confirmă o realitate pe care o discutăm de doi ani de zile, nu ascultă nimeni, nu interesează pe nimeni, toată lumea își dă cu părerea – mă refer la politicieni și clasa politică, aceia pe care îi preocupă cât de cât. Pe majoritatea nici măcar nu i-a interesat sectorul. La noi, toată lumea e alimentată cu hidrogen și apă, nu mănâncă, nu au nevoie nici de fructe, nici de pasăre, nici de porc, nici de nimic. Ei cred că mâncarea pică din cer printr-o magie și ajunge pe masă. Mie îmi e teamă să-i întrebăm pe toți politicienii cum se produce mâncarea, că s-ar putea să avem surprize, să nu știe mulți dintre ei. Altfel nu pot să-mi explic; am ajuns într-o situație în care habar n-avem de capul nostru, nu știm dacă există PNS sau dacă îl scrie cineva”, a spus fermierul Ștefan Gheorghiță.