27 mai 2022 - 02:38

Ștefan Gheorghiță: ”PNS-ul este mai bun, dar departe de ce ar trebui să fie”

Noul Plan Național Strategic (PNS) a fost lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în urma săptămânilor de consultări cu reprezentanții fermierilor. Opiniile legate de acesta își fac deja loc în spațiul public, acesta fiind și unul dintre subiectele puse în dezbatere de realizatorul Ovidiu Ghinea în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Potrivit afirmațiilor făcute de fermierul Ștefan Gheorghiță în direct la AGRO TV, deși acest PNS este mai bun decât vechiul PNDR, el este departe de a fi un proiect care să contureze într-adevăr o dezvoltare semnificativă a agriculturii românești.

”Chiar dacă am o stimă deosebită pentru ministrul agriculturii, și domnia sa știe treaba aceasta, din punctul meu de vedere PNS-ul este ceva mai bun decât ce am avut, dar este departe de ceea ce ar trebui să fie un astfel de proiect pentru agricultura românească. Consider că am ratat încă o șansă de a face ceva la nivelul posibilităților.

PNS-ul ar fi trebuit să aibă niște obiective strategice. El trebuia să fie de mult în dezbatere și trebuia să avem niște principii clare. Ce vrem să facem în țara asta, ce ne propunem? Eu vă spun cum aș fi văzut eu lucrurile. În primul rând, ar fi trebuit să începem să profesionalizăm breasla. Profesionalizarea nu poți să o faci retroactiv, dar în momentul în care te gândești să nu le mai ceri știință celor care intră în agricultură, este o problemă. Sunt măsuri, nu știu dacă vor rămâne până la final, unde nu mai cerem să aibă pregătire, specialitate.

În al doilea rând, trebuie să ne propunem niște obiective de dezvoltare. Franța, de exemplu, alocă 100 de milioane de euro pentru culturile leguminoase. Merita sau nu merita, în condițiile în care avem acum o problemă cu îngrășămintele?

În al treilea rând, vrem să facem infrastructură de irigații. Cum o facem? Aici avem o problemă. Noi spunem prin propunerea de fișă că dăm către OUAI-uri. Foarte corect. Chestiunea este alta: în general, OUAI-urile care au fost la treapta I și II au tras deja bani în vechile exerciții. Avem celelalte trepte pe care vrem să le irigăm, dar OUAI-urile sunt distruse. Nu avem prevederi în lege ca să le închidem și să le reorganizăm. Dacă vrei să bagi un OUAI în faliment, nu ai procedură”, afirmat Ștefan Gheorghiță în direct la AGRO TV.

În opinia fermierului brăilean, atât oficialii de la MADR, cât și parlamentarii români, trebuie să demareze cât mai rapid o serie de modificări legislative care să permită implementarea optimă a unor măsuri cuprinse în PNS, astfel încât investițiile să poată începe în 2023.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.