21 iunie 2021 - 22:19

Stefan Gheorghita: ”Fara o lege a arendei, nu putem construi nimic in agricultura”

Agricultura românească se confruntă cu multe probleme în această perioadă, fie că vorbim de secetă pe de-o parte sau de inundații și grindină pe de cealaltă parte. Multe dintre acestea au fost discutate de Ovidiu Ghinea împreună cu invitații săi, în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”. O problemă fundamentală, însă, a fost pusă în evidență de fermierul Ștefan Gheorghiță. În opinia acestuia, agricultura din țara noastră nu poate intra pe un făgaș ascendent fără o lege a arendei care să stabilizeze mijlocul de producție principal în agricultură – pământul.

”Din păcate, ne apucăm iarăși să facem strategii, să facem fel de fel de politici agricole… S-au mai făcut, din punctul meu de vedere parțial bune, dar și cu multe prostii. Eu revin obsesiv la același lucru pe care îl zic mereu. Din punctul meu de vedere, fără o lege a arendei care să stabilizeze mijlocul de producție principal în agricultură – pământul – nu putem construi nimic.

Uitați-vă câte prostii s-au făcut pe fonduri europene. Am impus termen de cinci ani pentru arendă ca să accesăm fonduri și automat cei care au avut sub cinci ani la arendă nu au putut să acceseze. Asta nu o spun eu, o spun specialiștii din Ministerul Agriculturii, care au făcut raportul de analiză al modului de implementare. E una dintre problemele cele mai mari. 

Vrem să facem investiții. Când îmi recuperez banii? Dacă vreau să fiu concurențial cu Ucraina și cu Rusia, nu trebuie să fiu obligat să aplic o politică de pârjolire, să-mi iau banii într-un an sau doi și să fug. Pot eu să mă apuc să fac investiții, când după doi-trei ani expiră contractul de arendă? Vorbim de un lucru simplu.

Vrem să facem fonduri de despăgubiri. Am mințit zece ani de zile pe toată lumea cu fonduri mutuale, pe care le-am visat și le-am învârtit, dar nu am făcut un fond care să funcționeze și care să rezolve această problemă nenorocită din România – seceta; și nu numai seceta, pentru că mai sunt și altele. România are mai mult decât cele trei-patru județe irigate. Cu restul ce facem? Sunt ale nimănui? De ce nu încercăm să gândim ceva mai larg? Sunt lucruri simple care sunt doar legislative”, a fost mesajul transmis de fermierul Ștefan Gheorghiță, în direct la AGRO TV.