STAȚIUNEA DE CERCETARE DE LA COJOCNA, UN MODEL DE SUCCES

În comuna Cojocna, de lângă Cluj-Napoca, funcționează o stațiune de cercetare a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din oraș.

Ferma didactică a fost pregătiră de universitari pentru a fi o școală pentru viitorii medici veterinari și ingineri agronomi iar, în timp, s-a dezvoltat și a devenit o unitate profitabilă, care aprovizionează un magazin din Cluj și un centru de excelență, în care trăiesc exemplare de elită, cum ar fi ovinele din rasa Merinos de Cluj.

Ferma de la Cojocna este o fermă comercială, dar și una „școală” în care studenții clujeni studiază și muncesc în timpul anilor de studiu. Din unitatea cojocneană pleacă în fiecare zi către magazinul de lângă Universitatea clujeană produse care sunt vândute și aduc profit, ceea ce îi încurajează pe toți să se gândească la extindere.

Astfel, studenții clujeni au ocazia să aplice pe teren sau în grajduri cunoștințele dobândite pe băncile școlii și, împreună cu echipa stațiunii, reușesc să facă performanță, fiindcă cea mai importantă lecție pe care tinerii trebuie să o învețe este cea a eficienței, o lecție care trebuie aplicată mereu, pe ogor, în staul sau în cabinetul de medic veterinar.