17 aprilie 2021 - 21:31

Statistici ALARMANTE: 600 milioane de oameni se imbolnavesc anual din cauza alimentelor neconforme

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Națiunilor Unite atrag atenția că 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc anual din cauza alimentelor neconforme. Hrana nesigură reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană, dar și pentru economie, și afectează în mod disproporționat persoane vulnerabile și marginalizate. Organizația Mondială a Sănătății face apel la Guvernele din întreaga lume să asigure alimente sigure pentru toți cetățenii.

Date cheie publica de OMS:

  • Se estimează că 600 milioane – aproape 1 din 10 persoane din lume – se îmbolnăvesc după ce au mâncat alimente contaminate și 420 000 mor în fiecare an, ceea ce duce la pierderea a 33 de milioane de ani de viață sănătoși (DALY).
  • Accesul la cantități suficiente de alimente sigure și hrănitoare este esențial pentru susținerea vieții și promovarea unei sănătăți bune.
  • Alimentele nesigure care conțin bacterii dăunătoare, viruși, paraziți sau substanțe chimice, provoacă peste 200 de boli, de la diaree la diferite tipuri de cancer.
  • În fiecare an se pierd 110 miliarde USD în productivitate și cheltuieli medicale rezultate din alimente nesigure în țările cu venituri mici și medii.
  • Copiii sub 5 ani reprezintă 40% din totalul cazurilor cu boli provocate de alimente, cu 125 000 de decese în fiecare an.
  • Bolile diareice sunt cele mai frecvente boli rezultate din consumul de alimente contaminate, provocând 550 de oameni să se îmbolnăvească și 230 000 de decese în fiecare an.
  • Siguranța alimentelor, nutriția și securitatea alimentară sunt indisolubil legate. Mâncarea nesigură creează un ciclu vicios al bolilor și al malnutriției, afectând în special sugarii, copiii mici, vârstnicii și bolnavii.
  • Bolile transmise de alimente împiedică dezvoltarea socioeconomică prin încordarea sistemelor de îngrijire a sănătății, având efecte la nivelul economiilor naționale, turismului și comerțului.
  • Lanțurile de aprovizionare cu alimente traversează acum multiple frontiere naționale. O bună colaborare între guverne, producători și consumatori contribuie la asigurarea siguranței alimentare.

Cifrele au fost publicate în contextul Zilei Mondiale a Siguranței Alimentare (WFSD), sărbătorită al doilea an la rând pe 7 iunie 2020  cu tema „Siguranța alimentară, afacerea tuturor”. Scopul este de a atrage atenția și a inspira acțiuni pentru prevenirea, detectarea și gestionarea riscurilor transmise de alimente, contribuind la securitatea alimentară, sănătatea umană, prosperitatea economică, agricultură, acces la piață, turism și dezvoltare durabilă.