Statistici ALARMANTE: 600 milioane de oameni se imbolnavesc anual din cauza alimentelor neconforme

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Națiunilor Unite atrag atenția că 600 de milioane de oameni se îmbolnăvesc anual din cauza alimentelor neconforme. Hrana nesigură reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană, dar și pentru economie, și afectează în mod disproporționat persoane vulnerabile și marginalizate. Organizația Mondială a Sănătății face apel la Guvernele din întreaga lume să asigure alimente sigure pentru toți cetățenii.

Date cheie publica de OMS:

  • Se estimează că 600 milioane – aproape 1 din 10 persoane din lume – se îmbolnăvesc după ce au mâncat alimente contaminate și 420 000 mor în fiecare an, ceea ce duce la pierderea a 33 de milioane de ani de viață sănătoși (DALY).
  • Accesul la cantități suficiente de alimente sigure și hrănitoare este esențial pentru susținerea vieții și promovarea unei sănătăți bune.
  • Alimentele nesigure care conțin bacterii dăunătoare, viruși, paraziți sau substanțe chimice, provoacă peste 200 de boli, de la diaree la diferite tipuri de cancer.
  • În fiecare an se pierd 110 miliarde USD în productivitate și cheltuieli medicale rezultate din alimente nesigure în țările cu venituri mici și medii.
  • Copiii sub 5 ani reprezintă 40% din totalul cazurilor cu boli provocate de alimente, cu 125 000 de decese în fiecare an.
  • Bolile diareice sunt cele mai frecvente boli rezultate din consumul de alimente contaminate, provocând 550 de oameni să se îmbolnăvească și 230 000 de decese în fiecare an.
  • Siguranța alimentelor, nutriția și securitatea alimentară sunt indisolubil legate. Mâncarea nesigură creează un ciclu vicios al bolilor și al malnutriției, afectând în special sugarii, copiii mici, vârstnicii și bolnavii.
  • Bolile transmise de alimente împiedică dezvoltarea socioeconomică prin încordarea sistemelor de îngrijire a sănătății, având efecte la nivelul economiilor naționale, turismului și comerțului.
  • Lanțurile de aprovizionare cu alimente traversează acum multiple frontiere naționale. O bună colaborare între guverne, producători și consumatori contribuie la asigurarea siguranței alimentare.

Cifrele au fost publicate în contextul Zilei Mondiale a Siguranței Alimentare (WFSD), sărbătorită al doilea an la rând pe 7 iunie 2020  cu tema „Siguranța alimentară, afacerea tuturor”. Scopul este de a atrage atenția și a inspira acțiuni pentru prevenirea, detectarea și gestionarea riscurilor transmise de alimente, contribuind la securitatea alimentară, sănătatea umană, prosperitatea economică, agricultură, acces la piață, turism și dezvoltare durabilă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole