In sfârșit o listă pe care România nu e la coadă. Ne consolează cu ceva?

alimente
Știu că nu este ușor, de multe ori, să trăiești în România și să te descurci în fiecare zi, și mă gândesc doar la cheltuieli, nu la alte domenii.

Știu că ne place să ne plângem mereu că ne e greu, că nu se mai poate așa, că nu știm ce o să facem și mâine… Și totuși nu suntem de plâns. Este adevărat, mâncarea este scumpă și nici măcar de calitatea pe care o pretindem, dar sunt alții și mai necăjiți. Și spun asta pentru că România se situează pe locul 32 din 64 la costul alimentelor de bază. Adică fix la jumătate – nu e chiar bine, dar nici nu avem cea mai grea situație, arată un studiu internațional, realizat în statele cu un salariu minim stabilit de guvern. Adică 64 de ţări din Europa, America de Nord şi de Sud, Africa, Asia şi Australia. Este adevărat că situația depinde și de cât de împovărează statul, adică cam cât îți ia din venituri. Așa că cercetarea ține cont și de faptul că povara fiscală. În mai multe ţări, o persoană care câştigă salariul minim este scutită de impozitul pe venit şi de contribuţii (așa cum este în Hong Kong, Filipine sau Nigeria), în timp ce în alte ţări diferenţa dintre venitul brut şi cel net poate ajunge până la câteva zeci de procente. Iar aici suntem și noi, pentru că în România, din venitul brut ți se iau peste 40 de procente. Din acest motiv, lista include doar sumele nete, adică banii pe care angajatul îi primeşte efectiv în numerar sau în contul său bancar.   

Să ținem cont de faptul că din cele 64 de ţări incluse în studiu, în 10 ţări salariul minim nu s-a modificat faţă de anul precedent. Printre acestea se numără Israel, Filipine, Thailanda, Vietnam şi Peru, iar în Slovenia, deocamdată, suma finală nu a fost acceptată. Cea mai mare creştere a salariului minim a fost înregistrată în Muntenegru, ca urmare, printre altele, a unor modificări fiscale favorabile. Asta înseamnă acum o majorare a salariului minim de la 222 de euro la 450 de euro net. Nu pare prea departe de cât este în România, dar aici câștigă mi se pare mie cei din Muntenegru. Pentru că la noi salariul minim este de 2.550 de lei lunar, dar asta e valoarea brută. Și dacă scădem dările rămânem cu numai 1.524 de lei, adică circa 300 de euro pe lună. Așa că vedem că până și în Muntenegru, care nici măcar nu e în Uniunea Europeană sau NATO, lumea trăiește mai bine decât pe la noi. Să mai amintim vreo două, trei valori, ca să ne liniștim. În Spania, salariul minim a crescut cu 1% de la an la an, în Marea Britanie cu 5,9% şi în Germania cu 3,1%, dar sigur vorbim de alți bani, mult mai mulți, chiar dacă procentele sunt mici.

Important este însă cât îți ajung banii, iar autorii studiului au creat o listă de produse alimentare de bază şi au comparat preţurile acestor produse cu salariul minim. Lista este alcătuită din 8 grupe de produse – pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe şi legume. Lista este foarte limitată, dar, în cantităţile indicate, aceste produse sunt suficiente pentru a satisface cerinţele nutritive minime ale unui adult mediu. Așa că, lunar,  în România, valoarea produselor alimentare de bază la începutul anului 2022 este de 343 lei. Adică aproape un sfert din salariul minim. Dacă ne uităm peste hotare și calculăm cum o duc alții, aflăm că oamenii din Regatul Unit, Irlanda şi Australia au nevoie, pentru alimentele de bază, de numai 7 procente din venitul minim. Nu e avantajos pentru noi, dar tot e mai bine decât în Bulgaria, Albania şi Ucraina. Și mult mai bine decât în Rusia, Kazahstan sau India, țări în care costul minim al produselor alimentare de bază înseamnă cam jumătate din salariu.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture