Înscrierile în Programul Start-Up Nation 2022 s-au încheiat, iar Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a publicat deja o serie de rezultate preliminare. Potrivit oficialilor, aproximativ 10.000 de beneficiari vor primi finanțare prin Start-Up Nation, însă criticile privind desfășurarea acestui program nu întârzie să apară.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, consultantul Cosmin Măglaș a vorbit despre problemele legate de Start-Up Nation 2022 și de ce acest program nu va produce efectele dorite în piață.
”Eu consider că Start-Up Nation este un eșec, pentru că la 16.000 de aplicanți, în condițiile în care este promisă finanțarea pentru 10.000 de aplicanți, este enorm de mare rata de finanțare, adică nu a existat un interes real pentru această măsură, pentru că oamenii s-au speriat. S-au sperat de acel brevet de invenție, s-au speriat de condițiile impuse de program, s-au speriat de rata mare de cofinanțare și, automat, a scăzut implicarea a ceea ce înseamnă startul în business. Vorbim despre start-up-uri care ar trebui să fie finanțate 100% și să le găsim alte chei de control și alte chei de departajare a proiectelor”, a preiczat Cosmin Măglaș pentru AGRO TV.
Potrivit consultantului, statul trebuia să aibă o privire mult mai largă în privința domeniilor eligibile pentru finanțare, astfel încât să poată fi finanțate activități de care piața are într-adevăr nevoie.
”În condițiile în care în acest moment noi căutăm auditori energetici pentru programele POIM și niciun auditori nu dorește, pentru că sunt puțini și profită. În momentul în care un auditor energetic ajunge să-ți ceară procent din proiect, 2% din valoarea unui proiect de 2 milioane de euro de exemplu, pentru că face o hârtie de audit energetic a firmei, pot să spun că ministerul greșește cu aceste evaluări și pot să spun că nu avem concurență în piața auditorilor. Ar trebui ca noi să încurajăm, prin aceste programe de start-up, să se înființeze firme și să încurajăm inginerii proiectanți în domeniul instalațiilor electrice să se autorizeze ca și auditori energetici. Este doar un exemplu; putem continua cu fiecare domeniu de activitate, pentru că este identic”, a mai explicat Cosmin Măglaș.
Ediția completă dedicată fondurilor europene și finanțărilor pentru fermieri și antreprenori a emisiunii ”Agricultura la Raport” poate fi urmărită pe canalul de youtube AGRO TV.