22 iunie 2021 - 21:03

STAREA DE ALERTA. Ce inseamna, cat va dura si care sunt masurile de respectat

După starea de urgență care a durat două luni, România a intrat în stare de alertă pentru 30 de zile, începând cu data de 15 mai 2020. Aceasta prevede o trecere graduală, care oferă mai multe libertăți cetățenilor, însă multe dintre restricții încă rămân valabile. Decizia a fost luată prin instituirea măsurilor de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2.

Pe perioada stării de alertă, fermierii vor putea circula liber în localități, însă pentru deplasările în afara localității este necesară completare unei noi declarații pe proprie răspundere. Aceasta poate fi descărcată AICI.

Măsurile care trebuie respectate în perioada stării de alertă:

 • Începând cu data de 15.05.2020, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun,la locul de muncă și în alte spații închise se instituie obligativitatea purtării măștii, astfel încât nasul și gura să fie acoperite.
 • Se permit activitățile recreativ-sportive în aer liber, precum ciclismul, drumețiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul și altele asemenea, care se desfășoară cu participarea a cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună.
 • Începând cu data de 15.05.2020, se instituie pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, măsura carantinării sau izolării la locuință împreună cu familia sau aparținătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea, se poate opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autorități. De la această măsură sunt exceptate anumite categorii de persoane, printre care și conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone.
 • În această perioadă este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii. Parcurilor vor fi deschise, cu excepția locurilor de joacă pentru copii și cu respectarea măsurilor generale de prevenire și protecție.

Deplasărilor persoanelor în afara localității/zonei metropolitane sunt interzise, cu următoarele excepții:

 • a)deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 • b)deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
 • c)deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
 • d)deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
 • e)deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate saueliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
 • f)deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
 • g)deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesulunui membru de familie;
 • h)deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
 • i)deplasarea pentru activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
 • j)deplasarea pentru participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
 • k)deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Pentru mai multe informații, puteți consulta documentul oficial la acest link: https://www.mai.gov.ro/masuri-de-prevenire-si-control-a-infectiilor-aplicabile-pe-durata-starii-de-alerta-anexa/