Care este starea culturilor în România. Previziuni agrometeo

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis miercuri prognoza agrometeorologică pentru perioada 30 iunie – 6 iulie.

Potrivit meteorologilor, sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obișnuit în aproape toată țara, chiar caniculară în zonele de câmpie.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 19°C și 32°C, abaterile termice pozitive fiind de 1-8°C, în majoritatea zonelor de cultură.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 27°C și 38°C, în cea mai mare parte a regiunilor.

Temperatura minimă a aerului se va situa între 11°C și 25°C, pe aproape întreg teritoriul agricol.

- Publicitate -

Sunt posibile ploi locale sub formă de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice, căderi de grindină și intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie.

Conform analizei Laboratorului agrometeorologic al ANM, conținutul de umiditate pe profilul
de sol 0-100 cm, în cultura grâului de
toamnă, va prezeta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în Moldova, Dobrogea, Crișana și Maramureș, pe suprafețe extinse din Transilvania, Banat, Muntenia și Oltenia. Gradul de aprovizionare cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare, local în nordul, nord-vestul, vestul, centrul și sudul Munteniei, nordul și estul Olteniei, izolat nord-estul, nord-vestul, sudul și sud-vestul Transilvaniei, nord-estul Banatului.

În cultura de porumb, rezerva de umiditate din sol pe adâncimea 0-100 cm va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în Dobrogea și Maramureș, pe suprafețe extinse din Moldova, Transilvania, Banat și Crișana, local în nordul, estul, sud-vestul și sudul Munteniei, sudul, centrul și estul Olteniei. Conținutul de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în cea mai mare parte a Olteniei, local în nordul, nord-vestul, vestul, sudul și centrul Munteniei, nordul, nord-estul, sudul, izolat sud-vestul Transilvaniei, centrul și sud-vestul Moldovei, nord-estul Banatului, sud-estul Crișanei, se arată în analiza agrometeorologică a ANM.

În ceea ce privește starea de vegetație a culturilor agricole, specialiștii Laboratorului de agrometeorologie al ANM arată că, pe fondul regimului termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, atât procesele de coacere şi maturare la culturile de toamnă, cât şi cele de creştere şi dezvoltare la speciile prăşitoare vor fi intensificate, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. De asemenea, temperaturile maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă (30-32°C) ale culturilor prăşitoare, vor menţine fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor în orele de amiază, în special în semănăturile efectuate tardiv, precum şi pe arealele agricole cu deficite de umiditate în sol.

Astfel, potrivit prognozei agrometeorologice, la orzul de toamnă aflat la maturitatea deplină se vor continua lucrările de recoltare, pe majoritatea suprafeţelor agricole.

Grâul de toamnă semănat în epoca optimă va parcurge fazele de maturitate în lapte, ceară şi deplină (20-100%), iar local, în sudul şi sud-vestul ţării, va fi posibilă declanşarea recoltării.

Rapiţa se va afla predominant la coacerea boabelor în silicve (60-100%) şi maturitate deplină (10-100%), precum şi izolat începutul recoltării în sudul şi vestul ţării, se mai arată în raportul agrometeorologic al ANM.

În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, cultura de floarea-soarelui va înregistra fazele de formare a capitulului (20-100%) şi înflorire (10-50%), în aproape toate regiunile agricole.

Sub aspect fenologic, la porumb se va semnala predominant înfrunzirea (14-20 frunze), local declanşându-se apariţia paniculului (10-20%), îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii semănaţi în epoca optimă.

În cea mai mare parte a bazinelor de cultură, sfecla de zahăr va parcurge creşterea frunzelor (17-26 frunze) şi alungirea axei hipocotile (10-80%), iar cartoful se va afla la îmbobocire, înflorire şi creşterea tuberculilor (10-100%).

La pomii fructiferi se vor semnala fazele de înfrunzire, creşterea şi coacerea fructelor, iar la soiurile de vişin, cais şi piersic aflate la maturitatea de consum se vor continua lucrările de recoltare.

Viţa-de-vie îşi va continua înfrunzirea, înflorirea, formarea şi creşterea boabelor, la nivelul întregii ţări.

Potrivit specialițtilor ANM, condiţiile agrometeorologice prognozate vor permite desfăşurarea lucrărilor agricole în câmp, în aproape toată ţara.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole