14 August 2022 - 10:11

Starea culturilor agricole. Jocul procentelor în 2021

Ca de obicei, Franța știe să comunice la timp și eficient propria-i stare a culturilor agricole însămânțate atât în toamna anului agricol în curs, cât și în primăvară.

În România, din păcate, s-a împământenit proasta idee că dacă sunt date publicității informațiile corecte se strică piața. Într-adevăr, se strică piața, dar cea a intermediarilor care fac jocurile și, implicit, prețurile mult blamate de fermierii producători.

În ceea ce privește situația din Hexagon, concret, condițiile de recoltare pentru grâul de toamnă francez au rămas stabile în ultima săptămână a lunii mai 2021, aproape de maximul ultimilor cinci ani. Și asta în condițiile în care temperaturile înregistrate în cel mai mare producător de cereale din Europa au început să crească, după o primăvară umedă, relevă datele agenției agricole FranceAgriMer date publicității vineri, 4 iunie 2021.

Ponderea recoltei cotată de la bun la excelent rămâne și ea stabilă, la un nivel 80%, pentru săptămâna până la 31 mai, în creștere față de cele 56 procente vehiculate la aceeași dată a anului trecut și apropiată celui mai mare rating înregistrat în ultimele sezoane.

După o lună mai 2021 ploioasă și umedă, temperaturile au început să crească în Franța și să atingă 30 de grade Celsius pentru prima dată în acest an, în cea mai mare parte a centrului țării, a declarat săptămâna aceasta biroul meteo.

Cu toate acestea, dezvoltarea recoltei de grâu de toamnă a scăzut față de recordurile înregistrate anterior, ca urmare a valului de frig înregistrat la începutul lunii aprilie, cu o întârziere a dezvoltării culturii estimată la aproximativ opt zile față de media cincinală și de aproximativ 17 zile față de ritmul anului trecut.

Starea în care se află orzul de toamnă a pierdut și ea un punct procentual și a ajuns la un nivel 76%, cu mult peste cele 52 de procente raportate de această dată în 2020.

Dezvoltarea culturii este cu aproximativ cinci zile în urmă față de media de cinci ani și cu 10 zile în urma eforturilor de anul trecut.

În ceea ce privește culturile de primăvară franceze, ratingurile la orz au scăzut cu un punct până la 84%, comparativ cu 55% anul trecut, în timp ce ratingurile de porumb au fost stabile la 91% (bune sau excelente), în creștere față de 85% raportate în 2020.

Ce ne spune Ministerul român al Agriculturii

În contrapartidă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) din România, prin vocea ministrului de resort, a anunțat sec, joi, 3 iunie 2021, că până la ora declarațiilor sale s-au însămânțat 87% (4,7 milioane de hectare) din suprafața totală programată, de 5,41 de milioane de hectare.

„Ponderea cea mai mare o are porumbul și sorgul boabe, 2,5 milioane de hecatre, grâul de primăvară, orzoaica de primăvară 60.000 hectare, ovăzul 86.000 hectare, rapița 2.650 hectare, mazăre boabe 86.000 hectare și floarea soarelui 1.196.000 hectare”, preciza ministrul Agriculturii, Nechita-Adrian Oros.

Aceasta este stadiul însămânțărilor până la data de 3 iunie 2021.

Deși regimul precipitațiilor a fost foarte bun, a mai adăugat șeful de la palatul din B-dul Carol I, nr. 2-4 din București, în unele zone ale țării chiar în exces, în continuare umiditatea pe adâncimea de 0-100 centimetri în Dobrogea, Moldova și local în centrul Transilvaniei, prezintă încă valori scăzute. În rest, umiditatea prezintă valori apropiate de cele optime.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole