Stare de DEZASTRU NATURAL! Zeci de milioane de albine au murit OTRAVITE

Autorităţile croate au declarat stare de dezastru natural în cea mai nordică provincie a ţării, după ce zeci de milioane de albine au decedat în urma unei posibile otrăviri cu pesticide, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Apicultorii au descoperit săptămâna trecută adevărate covoare de albine moarte în regiunea Medzimurje, în apropiere de graniţa cu Ungaria. Aproximativ 1.150 de familii de albine au dispărut, şi aproximativ o treime dintre apicultorii din regiune au înregistrat pierderi, a declarat miercuri preşedintele Asociaţiei apicultorilor croaţi, Zeljko Vrbos.

„Bănuim că de vină ar fi pesticidele. Însă ancheta este în derulare aşa că nu putem spune nimic cu certitudine”, a precizat Zeljko Vrbos.

Ministrul croat al Agriculturii, Marija Vuckovic, a declarat pentru postul de televiziune RTL că o investigaţie a arătat că albinele nu au decedat din cauza unei boli, dar a refuzat să spună care este cauza decesului până când autorităţile nu vor finaliza ancheta.

Declararea stării de dezastru natural permite statului să plătească despăgubiri pentru pierderile agricole. Croaţia numără aproximativ 10.000 de apicultori, ai căror 500.000 de stupi produc aproximativ 8.000 de tone de miere pe an, susţine Zeljko Vrbos.

Pe lângă producţia de miere, albinele sunt vitale şi pentru fermieri, deoarece cresc randamentul diferitelor culturi, de la rapiţă şi până la pomi fructiferi, via polenizare. În ultimii ani, ameninţările cu care se confruntă albinele s-au intensificat, ca urmare a utilizării crescute de pesticide şi ierbicide, răspândirii monoculturilor agricole şi altor factori care au provocat decesul a milioane de familii de albine la nivel global.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole