Stânele din Munţii Rodnei intră în circuitul turistic

Mai multe stâne din Munţii Rodnei au început să se promoveze prin intermediul reţelelor sociale pentru a atrage turiştii.

Proprietarii de stâne organizează chiar evenimente unde drumeţii care se avântă pe creste pentru a descoperi frumuseţile naturale şi lacurile glaciare pot degusta din produsele obţinute din lapte de vacă sau de oaie.

Un astfel de eveniment este programat să aibă loc vineri după-masă, începând cu ora 16,00, la o stână situată la altitudinea de 2.100 metri, sub Vârful Roşu, unde producătorii din comunele Poiana Ilvei şi Ilva Mică îşi aşteaptă oaspeţii la un “picnic în fermă”, cu intrare gratuită, informează AGERPRES.

La eveniment sunt aşteptaţi reprezentanţi ai Parcului Naţional Munţii Rodnei şi ai ocoalelor silvice, dar şi turiști aflaţi în zonă, toţi putând degusta preparate din lapte de vacă şi oaie, cum ar fi caş, urdă, brânză, dar şi balmoş preparat la stână.

Turiștii prezenți la eveniment vor avea parte de o experiență culinară deosebită, având în vedere că producătorii din Poiana Ilvei şi Ilva Mică au reuşit să acceseze un proiect finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, iar preparatele lor sunt considerate produse cu valoare naturală ridicată (HNV).

Și stâna Putredu Moară (foto), situată la altitudinea de 1.600 metri şi la o distanţă de aproximativ 75 de kilometri de staţiunea Sângeorz-Băi, este deschisă drumeților, având o capacitate de cazare de 15 locuri

Stâna deţine o sală de muls echipată la standarde europene, brânza frământată obţinută aici a obţinut deja atestatul de produs alimentar tradiţional.

În urmă cu două săptămâni, stâna-popas Putredu Moară a fost gazdă pentru 15 copii din Sângeorz-Băi veniţi într-o tabără organizată prin proiectul “Tineretul la vârf”, coordonat de Reţeaua Alpină a Ariilor Protejate şi Reţeaua de Arii Protejate din Carpaţi, cu sprijin financiar din partea ministerului german al Mediului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole