Stâne moderne, cu echipamente de încălzire a apei și producere a curentului electric

mieiFundația ADEPT Transilvania și Innovation Norway propun un model de management al terenurilor și stânelor moderne, din care să beneficieze atât mediul înconjurător cât și micul producător, prin proiectul „Servicii ecosistemice oferite de agricultura cu Înaltă Valoare Naturală”, în cadrul Programului Inovare Verde în Industria din România.
La finele lunii aprilie 2016 se încheie proiectul „Servicii Ecosistemice oferite de agricultura cu Înaltă Valoare Naturală”, proiect Proiect susţinut din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Granturile Norvegiene 2009-2014  în cadrul domeniului de finanţare Inovare Verde în Industria din România.Programul a încurajat dezvoltarea afacerilor, având drept scop creșterea competitivității întreprinderilor verzi, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovarea și dezvoltarea spiritului antreprenorial verde, precum și îmbunătățirea performanțelor în raport cu mediul.
Proiectul „Servicii Ecosistemice oferite de agricultura cu Înaltă Valoare Naturală” (HNV) propune un sistem modern de stână, dotat cu echipamente de încălzire a apei și producere a curentului electric, pe bază de panouri care convertesc energia solară, precum și un management modern în ceea ce privește târlirea și invoare în practicile de îngrijire a pajiștilor.
Pe lângă modalitățile de management al stânei, beneficiarii au mai primit în cadrul proiectului informații despre microprocesare, marketing-ul pentru produsele de calitate, care provin dintr-o zonă cu Înaltă Valoare Naturală.
Au fost selectate în cadrul proiectului trei stâne, care au beneficiat de modernizare prin această utilizare inovatoare a energiei solare și au fost dezvoltate metodologii de administrare a unei stâni, prin optimizarea modului în care se face târlirea utilizând garduri ușor de manipulat. Managementul pajiștilor a fost îmbunătățit prin utilizarea GIS – sistem de studiu computerizat al terenurilor, însă și prin dotarea cu cositori inovatoare Brielmaier a două Asociații de crescători de taurine din zonă.
Diversificarea producției în mica gospodărie a fost sprijinită prin instruirile de curățat și altoit pomi precum și prin seminariile de microproducție, marketing și ambalare.
 
 
 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole