17 septembrie 2021 - 16:13

Stâna unui cioban, DISTRUSĂ de lupi! Zeci de oi ucise și alte 150 dispărute

Necaz pentru un crescător de ovine din Maramureș. O haită de lupi i-a atacat stâna peste noapte și i-a ucis mare parte din animale, iar alte 150 de oi sunt de negăsit. Totul s-a petrecut în noaptea dintre 17 și 18 septembrie, în comuna Sarasău, județul Maramureș.

“O haită de lupi a atacat o stână a unui localnic. Lupii au sfâșiat 40 de oi, iar celelalte 150 încă nu au fost găsite. În urma acestui nefericit eveniment, vom depune o cerere către autorități pentru a se rezolva acest aspect foarte neplăcut. Pe zi ce trece, ne confruntăm cu tot mai multe atacuri ale haitelor de lupi”, a declarat Ioan Covaci, primarul comunei Sarasău, pentru axanews.ro.

Cei din zonă spun că acesta nu este un caz unic, iar atacurile lupilor la stânele din zonă s-au întețit în ultimii ani, provocând pagube majore pentru crescătorii de animale din Maramureș. Datorită faptului că lupii pot călători până la 60 de kilometrii într-o zi, se pare că aceste haite nu vin de p.e teritoriul României, ci din Ucraina, și caută stânele unde câinii de pază sunt mai slabi.

“Pentru a proteja o stână de atacul lupilor sau al urșilor este foarte important ca proprietarii să aibă câini foarte buni. Acești câini nu sunt prea ieftin de achiziționat. Și la mine au venit lupii la stână, dar câinii mei i-au alungat. Nu trebuie să se zgârcească proprietarii de stâne când cumpără câini ciobănești. Pagubele produse de prădători sunt foarte mari”, a precizat Ioan Pop, proprietar de stână.

Și ciobanii din alte zone se plâng de atacurile constante ale lupilor. În urmă cu câteva luni, crescătorii de oi din comuna Râșca, județul Cluj, spuneau că stânele din zonă sunt atacate săptămânal de haitele de lupi, dar și de mistreți. Sălbăticiunile distrug atât culturile agricole, dar fac prăpăd și în efectivele de animale, omorând zeci sau chiar sute de oi la o singură vizită.

Foto: axanews.ro