8 decembrie 2021 - 14:39

Identificarea stadiului înfloririi la cultura de porumb

Ziua Porumbului Orezu este un eveniment devenit tradiție, care se află la a XII-a ediție, unde an de an este găzduit de ferma Elsit și susținut de compania Bayer. De asemenea reprezintă una din platformele din seria Evenimentelor Fermierilor, marca FarmForum. 

În cadrul evenimentului Ziua Porumbului Orezu vor fi prezentați un număr de 63 hibrizi de porumb iar genetica provine de la 11 companii producătoare de semințe. Întreaga platformă a fost semănată în aceleași condiții și tratamentele cu produsele fitosanitare se aplică unitar pe suprafață.  

Faza de formare a organelor reproducătoare începe cu tranziția florală și se termină la sfârșitul perioadei de definire a numărului de boabe. Perioada de înflorire definește numărul de știuleți (organe femele) și producerea de polen de către panicul (organul masculin), care este urmată de fecundarea ovulelor. 

Înflorirea porumbului reprezintă o etapa cheie in ciclul plantei, deoarece condiționează fenomenul de fecundare și, prin urmare, formarea boabelor de porumb.  

Apariția inflorescenței mascule este caracterizată prin ieșirea paniculelor în vârful plantelor- fenomen clar vizibil de la marginea câmpului și are loc, în condiții climatice normale, pe o perioadă de 5-7 zile, iar cantitatea totală de polen emisă de către panicul variază în funcție de informația genetică a plantei dar și de condițiile de mediu. În cazul în care avem o parcelă eterogenă, atunci înflorirea se poate întinde pe o perioadă de 10-15 zile. 

Apariția inflorescenței femele corespunde prezenței mătăsurilor în vârful coceanului viitor, în centrul perioadei de vegetație, aceasta are loc pe o perioadă de 4-5 zile. În cazul în care avem o parcelă eterogenă, atunci se poate întinde pe o perioadă de 7-8 zile. 

O plantă este înflorită atunci când este prezentă cel puțin o mătase. Se consideră că o plantă este înflorită atunci când lungimea mătăsii știuletelui principal, ieșită dintre pănuși este de minim 2-3 mm.

De reținut faptul că în ceea ce privește perioada de vegetație, hibrizii ce sunt cultivați pe teritoriul României au o nevoie de 50-85 zile în intervalul de la răsărire până la înflorire și 60-70 zile pentru formarea, creșterea și maturarea boabelor, revenind un total de 110- 155 zile în zona de sud a țării.

Este de retinut și faptul că maturiatea de înflorire nu este direct corelată cu cea fiziologică sau tehnică, hibrizi din grupe FAO mai tardive putând înflori în aceeași perioadă sau chiar ușor mai târziu decât cei din grupe FAO mai mici. De aceea ar fi necesar ca producătorii sa puna la dispoziția fermierilor și astfel de detalii.     

În faza de înflorire, temperatura optimă este cuprinsă între 18 și 24 grade Celsius. Astfel, temperaturile mai ridicate determină un decalaj între apariția paniculelor și cea a stigmatelor, iar temperaturile de 28-30 grade Celsius și oscilațiile mari de temperaturi de la zi la noapte scad viabilitatea polenului, ceea ce determină un procent ridicat de sterilitate și scăderea producției.

De asemenea, perioada de fecundare a ovulelor reprezintă momentul critic în care planta este sensibilă la stresul hidric și nevoia aportului de azot.  În general, se consideră că întârzierea semănatului are influențe negative asupra producției deoarece faza de înflorire-fecundare sunt deplasate în perioada caniculară și umiditate atmosferică scăzută, fapt ce duce la creșterea procentului de plante sterile și la reducerea producției, doar că din cauza schimbărilor climatice, astfel de condiții meteorologice se por manifesta și mai timpuriu. 

La finalul acestui proces, este definit numărul de boabe pe rând, iar apoi urmează etapa de umplere a boabelor.