26 mai 2022 - 18:23

Stadiul culturilor de grâu. Previziuni sumbre pe plan mondial!

Evoluția culturilor de grâu este mult sub așteptări, iar previziunile pentru recoltele de anul acesta provoacă mari îngrijorări pe piețele internaționale.

Contractele futures pe grâu au crescut în tranzacționarea peste noapte după ce Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) a dat publicității primul raport privind progresul culturilor din acest an, în care se înregistrază rezultate sub așteptări, scrie Successful Farming.

Astfel, potrivit raporului USDA, la data de 23 aprilie, stadiul culturilor de grâu de iarnă a fost cu 30% bună sau excelentă, un nivel scăzut istoric pentru această perioadă a anului.

Aceasta este în scădere de la 53% la această perioadă anul trecut, arată datele guvernamentale, deși analiștii chestionați de Reuters se așteptau ca 40% din culturi să obțină ratinguri de top.

În Kansas, stat recunoscut a fi cel mai mare producător de grâu din SUA, doar 32% din culture erau în stare bună sau excelentă la începutul săptămânii. Este scădere drastică față de procentul de 54% înregistrat cu un an mai devreme, se arată în raport.

Conform paginii cu precipitații a Serviciului Național de Meteorologie, în părți din Câmpiile de Sud, unde au fost cultivate soiuri de iarnă în ultimele 30 de zile, ploie au fost puține sau chiar deloc. Astfel, aproximativ 66% din statul Kansas se confruntă cu condiții de secetă, a declarat U.S. Drought Monitor într-un raport de săptămâna trecută. Mai mult, aproximativ 1,9% din stat se confruntă cu o secetă „excepțională”, cel mai rău rating posibil.

Potrivit datelor U.S. Drought Monitor, în Oklahoma lucrurile stau și mai rău, cu peste 76% din stat care se confruntă cu secetă, din care aproximativ 8,3% se confruntă cu o secetă excepțională.

La toate acestea, se adaugă și situația din Ucraina, unde atacurile Rusiei continuă, ceea ce face ca pe bursele internaționale contractele futures pentru grâu să înregistreze cotații din ce în ce mai mari.

Astfel, grâul pentru livrarea în mai a crescut cu 46 de cenți, ajungând la 10,5625 dolari per bushel peste noapte la Chicago Board of Trade, în timp ce contractele futures din Kansas City au crescut cu 46,5 cenți, ajungând la 10,8425 dolari per bushel.

Și contractele futures pe porumb au crescut cu 8,25 cenți, ajungând la 7,5875 dolari per bushel.

De asemnea, contractele futures pe soia pentru livrarea în mai au câștigat cu 13,5 cenți, ajungând la 16,1575 dolari per bushel. Făina de soia a crescut și ea cu 3,80 USD, înregistrând un preț de 458,90 USD pe tonă scurtă, iar contractele futures pe ulei de soia au crescut cu 0,64 cenți, ajungând la 72,98 cenți pe livră.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.