A mai rămas o lună, timp în care tinerii fermieri pot accesa submăsură 6.1 de sprijin financiar. Consultanții pe fonduri europene, Marian Vișu Iliescu și Marinela Strâmbulescu, au vorbit despre proiectele depuse, fondurile disponibile, dar și problemele de accesare ale acestei submăsuri, în cadrul emisiunii „Agricultura la Raport”, difuzat pe canalul Agro TV.
„Nu mai avem decât o lună la dispoziție pentru a accesa banii pe această submăsură 6.1. La ora actuală s-au depus proiecte pe 6.1, pe Național, în valoare de 4.980.000 – care înseamnă un număr de 119 proiecte depuse. Pe categoria Diaspora este disponibilă o finanțare pe un singur proiect, același a și rămas, în valoare de 50.000 de euro”, a transmis Marian Vișu Iliescu, consultant fonduri UE.
FONDURILE DISPONIBILE
Ce înseamnă aceasta? Înseamnă că banii rămași pe Național mai sunt undeva circa 18 milioane de euro, iar pe diasporă mai sunt aproape de 20 de milioane, mai exact 19.950.000, a explicat specialistul.
„Este tardiv acuma să mai construiască proiecte cei din diasporă, pentru că ei trebuia să îndeplinească niște condiții și să-și înregistreze o exploatație, mai ales în cazul vegetalului, pe care să o și declare la APIA până la epuizarea sesiunii de înscriere.
Această secțiune s-a epuizat demult. Ei nu mai au această posibilitate. Deci cu alte cuvinte, cine n-a făcut-o în timpul sesiunii de înscriere la APIA pe partea vegetală, șansele sunt foarte slabe sau chiar deloc”, a explicat Marian Vișu Iliescu.
PROBLEMA DE ACCESARE A SUBMĂSURII 6.1 SPRIJIN TINERII FERMIERI
„Problema este una singură în definitiv. Aceștia aproape 20 de milioane de euro îi vor pierde tinerii fermieri din Național. De ce spun acest lucru? Fiind comunicarea făcută la Bruxelles pe cele două linii, acuma ca să-i luăm să-i reportăm, în cazul în care am face o prelungire de termen – termenul de 15 octombrie – ar trebui din nou comunicare și nu cred că cineva ar face acest lucru din mai multe considerente”, a spus consultantul în fonduri UE.
Așadar, atâta timp cât alocația a fost împărțită prin ghidul solicitantului, nu există posibilitatea legală ca Ministerul Agriculturii să direcționeze acești bani rămași de pe Diaspora pe Național, explică Marinela Strâmbulescu, consultant de fonduri europene.
CAUZELE LIPSEI PROIECTELOR DE FINANȚARE
Marinela Strâmbulescu a punctat câteva dintre cauzele pentru care aceste proiecte nu au venit la finanțare. Una dintre cauze este pragul lunar de depunere de 85 de puncte, un prag foarte mare.
„Sunt convinsă că pe secțiunea de diaspora se vor depune proiecte, dar nu atât de mult încât să acopere această alocație financiară. Aș mai vrea să vă spun din practică. De exemplu, eu personal am în portofoliu un solicitant, un tânăr întors din diaspora care a lucrat în construcții. Nu-l pot să îl duc pe categoria Diaspora și trebuie să-l duc pe Național. Aici mi s-a părut mie puțin ciudat”, a spus specialista.
Așadar, și fermierii care vin diaspora sunt puși la categoria de Național, întrucât nu îndeplinesc toate criteriile de eligibilitate. Aceasta este una dintre problemele care vor conduce la neepuizarea alocației financiare pentru diaspora, în loc să se propună absorbția tuturor fondurilor.
„Dacă Ministerul Agriculturii lăsa secțiunea de Diaspora tuturor celor care se întorceau de dincolo, indiferent de zona în care lucrau, atunci lucrurile stăteau altfel și cred că puteam spera inclusiv până la acoperirea alocației financiare. Dar în măsura în care un solicitant de pe secțiunea Diaspora are eligibilitate doar dacă provine și a lucrat în domeniul agricol, atunci iată că așa cum se vede și pe site-ul AFIR la proiectele depuse, atunci avem o problemă”, a concluzionat la Agro TV Marinela Strâmbulescu, consultant pe fonduri europene.