16 iunie 2021 - 11:23

SPRIJIN pentru fermieri! A fost dat un ORDIN pentru autorizarea produselor de protectie a plantelor

Pentru fermierii care utilizează produse de protectie pentru producția vegetală, Ministrul Agriculturii Adrian Oros a anunțat un sprijin special. Potrivit oficialului, a fost dat un ordin prin care se facilitează autorizarea produselor de protectie a plantelor pentru utilizări minore în acest sector.

Fermierii care utilizează produse de protecție pentru producția vegetală au reclamat de ceva vreme că utilizările minore nu sunt foarte bine reglementate la noi în țară și că aceste produse de protecție a plantelor – având o valoare economică ridicată pentru fermieri, dar un interes economic scăzut pentru industria produselor fitosanitare – s-a constatat că în țara noastră lipsesc produsele fitosanitare autorizate pe piață pentru acest tip de culturi. 

Adrian Oros a explicat că era următoarea situație: dacă un produs nu era înregistrat în România de către Autoritatea Națională Fitosanitară, practic un cultivator / un legumicultor nu putea să utilizeze legal acel produs. Dar dacă acel produs era înregistrat într-o altă țară europeană, acel produs putea să fie utilizat pentru plantele respective, iar produsele să fie comercializate în România.

Prin urmare, nu era un interes al firmelor care comercializează aceste produse să înregistreze produsele și în România, pentru că valoarea lor era foarte mică.

„Prin acest ordin facilităm autorizarea produselor de protectie a plantelor pentru utilizări minore, venind în sprijinul fermierilor români prin furnizarea de mijloacele de gestionarea bolilor și a dăunătorilor pentru a produce și a menține rezervă sigură și stabilă a producției agricole. 

Sper ca acest ordin pe care dânșii îl cer de ceva vreme să îi ajute să nu mai fie această discriminare între producătorii din România care nu aveau acces legal la aceste substanțe și producătorii din altă parte care își comercializau produsele în România”, a conchis Adrian Oros, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.