Agricultura sustenabila este un termen din ce in ce mai des folosit de fermieri dar si de vectorii decizionali implicati in industria alimentara.
Imaginati-va că la ferma dumneavoastra, legumele cresc în voie, într-un sol hrănit cu îngrășământ natural, iar pomii au toate substanțele nutritive naturale aproape de rădăcină. Totul presupune costuri foarte mari. Va prezentam un studiu de caz din industria cafelei.
„Boabele de cafea pline de conștiință” este proiectul ce susține femeile care cultivă cafea in diferite colturi ale lumii. Nu va spunem numele multinationalei care a initiat programul, dar mai ales sustine financiar aceasta campanie. Ar fi publicitate. Va prezentam conceptul in care si producatorul si firma si consumatorul au de cistigat.
Acest proiect este gândit pentru a oferi sprijin, la nivel global, fermelor conduse de femei, efectul dorit fiind de a îmbunătăți producția, de a produce în mod sustenabil cafea gustoasă, promovând egalitatea în comunitățile de cafea din regiuni în curs de dezvoltare din întreaga lume.
Femeile fac 70% din munca fizică, dar dețin in propietate doar 15% din terenuri, din facilitațile necesare procesării sau din produsele ce vor fi comercializate. O implicare cu 4% mai mare a femeilor-fermier a crescut producția în agricultură, iar acest lucru ar putea reduce cu 100-150 de milioane numărul oamenilor care nu au ce mânca în întreaga lume.
Ca parte a strategiei, acest proiect include 5 parteneriate cu asociații ale femeilor care cultivă cafea si includ achiziționarea boabelor de cafea, dar și acordarea de suport financiar, expertiza privind calitatea cafelei și asigurarea de tehnologie acestor asociații, toate fiind menite să îmbunătățească productivitatea și abilitățile în afaceri.
Destul de complicat si cu multi bani in joc, dar agricultura sustenabila in parteneriat cu uriasii din industria alimentara mondiala este un inceput de solutie.