Sprijin financiar de 10.000 EURO/hectar, cerut de legumicultori la MADR

Legumicultorii români solicită un sprijin financiar mai consistent din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a putea să reziste pe piață și să-și mențină afacerile pe linia de plutire, în condițiile concurenței cu legumele venite din import, la prețuri mai mici.

Deși sprijinul cuplat în sectorul vegetal pentru anul 2022 s-a majorat, urmând ca fermierii să primească peste 5.000 de euro/hectar, aceștia spun că banii sunt totuși insuficienți, ținând cont de nevoile reale din sector. Astfel, legumicultorii speră ca această sumă să se dubleze din 2023, deși sumele distribuite de MADR în noul Plan Național Strategic indică contrariul.

”Sperăm că până se va aproba acest PNS, conducerea Ministerului Agriculturii să țină cont de aspectul pe care l-am solicitat, și anume acela ca sprijinul cuplat pentru legumele cultivate în spații protejate să fie de minim 10.000 euro, până la 15.000 euro/hectar, ținând cont și de actuala majorare a tuturor inputurilor, a combustibililor, a energiei, a forței de muncă. Dacă rămânem la o sumă de 1.700 euro/hectar, asta înseamnă faliment”, a precizat Ion Păunel în direct la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Legumicultorii își doresc ca țara noastră să se inspire de la alte state vecine, care au oferit un sprijin mult mai consistent fermierilor mici și mijlocii.

”Programul Alege Patria din Ungaria a oferit fermierilor mici și mijlocii 50.000 de euro/fermă, iar primăriilor 100.000 de euro pentru a crea parteneriate, pentru a dezvolta o piață locală. Cum pot să fac eu față? Atunci când am cerut 15.000 sau 20.000 de euro, toată lumea a sărit pe mine că nu se poate”, a mai spus Ion Păunel.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole